Τσακαλώτος κατά Facebook

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυρία Ελ. Ακρίτα επιβλήθηκε ποινή ενός μηνός αποκλεισμού από δημοσιεύσεις στο Facebook. Επειδή οι ποινές κλιμακώνονται στο Facebook, τεκμαίρεται μετά βεβαιότητος πως η κυρία Ακρίτα ήταν υπότροπος για να δεχθεί τόσο αυστηρή ποινή. Και όποιος παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις της γνωρίζει πως έχει και άλλες φορές παρεκτραπεί. Αλλωστε, χιλιάδες χρήστες του Facebook δέχονται καθημερινά ποινές –μεταξύ των οποίων και ο γράφων– διότι ο λόγος τους βρίσκεται έξω από τους κανόνες που θέτουν οι διαχειριστές του. 

Το ζήτημα θα εθεωρείτο ασήμαντο, εάν δεν έκανε μια παρέμβαση ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος είναι καλοσπουδαγμένος, έχει ζήσει κι έχει δουλέψει στο εξωτερικό και το επίπεδό του είναι αισθητά πάνω από το μέσο επίπεδο των συντρόφων του. Και όμως, αυτός ο άνθρωπος, με τη δήλωση που έκανε, δείχνει πως έχει παντελή άγνοια της στοιχειώδους λειτουργίας ενός μέσου που το χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια πολίτες στον πλανήτη μας. 

Ως γνωστόν, το Facebook είναι «μαγαζί» του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Αυτός και οι συνεργάτες του θέτουν τους κανόνες συμπεριφοράς των χρηστών, παγκοσμίως. Εξαιρέσεις για την κυρία Ακρίτα δεν προβλέπονται. Ουδείς υποχρεώνεται να κάνει δημοσιεύσεις στο Facebook. Οσοι όμως το επιθυμούν, οφείλουν να σέβονται τους κανόνες συμπεριφοράς που αυτό θέτει. Απλά πράγματα, καθώς όλοι γνωρίζουμε πώς θα πρέπει να εκφέρουμε τον λόγο μας ώστε να μην καλλιεργεί το μίσος, την εχθρότητα, τον ρατσισμό, την επιθετικότητα. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με αυτό το πλαίσιο; Εξάλλου, όσοι πιστεύουν ότι αδικήθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να επανεξεταστεί η περίπτωσή τους. Ο κ. Τσακαλώτος αγανακτεί γιατί επιβλήθηκε ποινή στην κυρία Ακρίτα, ενώ κάνει να αγνοεί πως σαν την κυρία Ακρίτα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τιμωρημένοι από το Facebook, για λόγους παρόμοιους με αυτούς που τιμωρήθηκε η κυρία. 

Το ανησυχητικά περίεργο της παρέμβασης Τσακαλώτου είναι ότι ζητεί από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να σταματήσει «η λογοκρισία και ο απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης». Ενας άνθρωπος που σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό, δυστυχώς, συγχέει την ενημέρωση με το Facebook. Συγχέει την είδηση με το σχόλιο, την κριτική και με τον χαβαλέ. Το Facebook αναπαράγει δευτερογενώς ειδήσεις. Κυρίως είναι βήμα καταγραφής απόψεων και «κοινωνικού σχολιασμού». Αν ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε τέτοια σύγχυση, τι απαιτήσεις να έχουμε από τους περισσότερους συντρόφους του; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή