Αντιπολίτευση της «κατσαρίδας»

Αντιπολίτευση της «κατσαρίδας»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεκαετία του 2000, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως επισκεπτόταν τα νοσοκομεία για να καταγράψει την κίνηση των «συμπαθών» εντόμων. Από τότε αυτός ο τρόπος αντιπολίτευσης καθιερώθηκε να ονομάζεται «αντιπολίτευση της κατσαρίδας». Είναι εύλογο, πολλές φορές, ασήμαντα γεγονότα να αναδεικνύονται σε σημαντικά τόσο για λόγους αντιπολιτευτικούς όσο και για λόγους δημοσιογραφικούς. Κάθε ημέρα δεν παράγονται γεγονότα που να καθορίζουν τις εξελίξεις. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δημοσιογράφος από κάπου θα πρέπει να πιαστεί για να κάνει τη δουλειά του, κάπως θα πρέπει να ανακαλύψει ένα περιστατικό για να το προβάλει. Το επάγγελμα είναι σκληρό. 

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις μού έδωσε ένα γεγονός που συνέβη σε ελάχιστα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από την Ουγγαρία. Ως γνωστόν, η διοίκηση του Οργανισμού που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση διέλυσε πλήρως τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, και προηγουμένως ο ΟΑΣΘ αντιμετώπιζε προβλήματα άλλης τάξεως, τα οποία όμως δεν εμπόδιζαν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η δουλειά γινόταν. 

Τα καινούργια λεωφορεία που παρελήφθησαν έκαναν δρομολόγια σε πόλεις της Ουγγαρίας. Σε δύο από αυτά, τα συνεργεία του ΟΑΣΘ δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τις ψηφιακές επιγραφές των δρομολογίων κι έτσι πάνω σε μία κόλλα Α4 γράφτηκε ο προορισμός στην ελληνική γλώσσα, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού πάνε. 

Αυτό το αναπάντεχο συμβάν θεωρήθηκε τόσο σοβαρό, που κάλυψε την είδηση ότι 50 επιπλέον λεωφορεία θα εξυπηρετούν τους Θεσσαλονικείς. Και μάλιστα σε καιρό πανδημίας.

Είναι ένας συνδυασμός αμηχανίας και μιζέριας. Αμηχανίας, γιατί ο δημοσιογράφος δεν έχει βρει κάτι πιο σημαντικό να βγάλει στον αέρα, και μιζέριας, γιατί ο πολιτικός κάνει αντιπολίτευση της «κατσαρίδας». Θα μου πείτε πως πάντα έτσι παιζόταν το παιχνίδι στην Ελλάδα. Από μερίδα δημοσιογράφων και τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης προβαλλόταν, πολλάκις, το έλασσον και ασήμαντο, και υποβαθμιζόταν το μείζον και σημαντικό. Απλώς τώρα, με τις σύγχρονες μορφές μαζικής επικοινωνίας, το φαινόμενο παρουσιάζεται σχεδόν καθημερινά. Βέβαια, μερικές φορές το ασήμαντο είναι πιπεράτο και γαργαλιστικό, άρα ενδείκνυται για προβολή, καθώς αρέσει. Στον βαθμό όμως που αποκρύπτει την κυρίως είδηση, τη μεγάλη εικόνα, είναι παραπλανητικό. Και η κυρίως είδηση είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη 350 επιπλέον λεωφορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή