«Παιδιά» στο τιμόνι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυφτήκαμε πίσω από τις μάσκες για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε. Καταλαβαίναμε τα χαμόγελα των άλλων μόνο από τις ρυτίδες των ματιών τους. Απομακρυνθήκαμε. Κάναμε θυσίες, μικρές και μεγάλες. Αναμετρηθήκαμε με τον φόβο και την απώλεια, με την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση, στερηθήκαμε την εργασία μας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο άρχισε να ανοίγει ο ουρανός. Οι ειδήσεις για τα πρώτα εμβόλια σκόρπισαν ενθουσιασμό, νιώσαμε υπερηφάνεια και δέος για τον αγώνα των επιστημόνων, ελπίδα ότι θα ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω. Και επιτέλους, το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε και τώρα φαίνεται ότι μπορούμε να πατήσουμε γκάζι. Να τρέξουμε προς την ελευθερία. 

Οταν άκουσα τον πρωθυπουργό στο προχθεσινό διάγγελμά του να λέει: «Από τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία, καθώς στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας στη χώρα», κάτι σκίρτησε μέσα μου. Οπως όταν ανυπομονείς για το πρώτο ραντεβού –ναι, δεν αστειεύομαι– και σε πιάνει ένα φτερούγισμα, λαχτάρα και αγωνία συγχρόνως, έτσι αισθάνθηκα.

Λίγο αργότερα, προσγειώθηκα απότομα από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εμβολιαστική «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» αφορά ανθρώπους από την ηλικιακή ομάδα 30-39 –και όχι εμάς τους άνω των 40–, που από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι τριαντάρηδες να θέλουν να τρέξουν.

Μέχρι σήμερα τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό δεν είναι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ικανοποιητικά, σε κάποιες μάλιστα κρίνονται αρκετά χαμηλά. Κατά 61% έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες 85 ετών και άνω, ενώ εάν συνυπολογιστούν όσοι έχουν κλείσει ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 65,7%. Κατά 61% και οι 80-84 ετών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 66% με τα προγραμματισμένα ραντεβού. Οι 75-79 ετών τα έχουν πάει καλύτερα φθάνοντας το 68% και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί το 77%, ενώ οι 70-74 ετών έχουν εμβολιαστεί μόλις κατά 50%, με το ποσοστό να φθάνει το 57% εάν πραγματοποιηθούν τα κλεισμένα ραντεβού. Ηλικίες, δηλαδή, που κατά κανόνα είναι πιο ευάλωτες δεν προσέρχονται με ταχείς ρυθμούς στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αυτό καλούνται να πράξουν τώρα τα παιδιά τους. Οι τριαντάρηδες που, σύμφωνα με τους γιατρούς, οδηγούν αυτήν τη στιγμή την κούρσα της μετάδοσης του ιού, καθώς σε αυτή την ομάδα παρουσιάζεται ο υψηλότερος αριθμός αναπαραγωγής Rt, ο κρίσιμος δείκτης δηλαδή για την εξέλιξη της πανδημίας. Mε διαδικασίες fast track τούς δίνεται η ευκαιρία να επιταχύνουν, να προσπεράσουν, να οδηγήσουν και την κούρσα της ελευθερίας. Αν το κάνουν, ίσως ακολουθήσουν και οι γονείς τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή