ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο στόχος είναι εθνικός

Η κυβέρνηση άνοιξε την αγορά προεξοφλώντας τη θετική επίδραση του εμβολιασμού των πολιτών στη μείωση του ιικού φορτίου και συνεκτιμώντας τη φυσιολογική άνοδο της θερμοκρασίας. Ηταν μια κίνηση λελογισμένου ρίσκου, όπως λένε, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει ανησυχητικός. Ισορροπεί στα «ψηλά».

Παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς, που αναμφίβολα έχει και την ψυχολογική διάστασή του, είχαμε και ένα ακόμη θετικό γεγονός, μη αναμενόμενο, την αναβάθμιση του αξιόχρεου της πατρίδας μας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. 

Ως γνωστόν, οι αναβαθμίσεις δεν αποτυπώνουν μόνο την υπάρχουσα συγκυρία, εκφράζουν κυρίως προσδοκίες. Και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μας είναι σημαντικές γιατί: 1) Κυβερνά μια κυβέρνηση με φιλελεύθερο προσανατολισμό, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και 2) αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν συνυπολογίσουμε και τις προγραμματισμένες επενδύσεις που τελούν εν αναμονή, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο λόγος που ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αναμένεται ανάπτυξη τη διετία 2021-2022 περίπου 10%.

Συνεπώς, το κομβικό σημείο βρίσκεται στο πότε θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, εκ των πραγμάτων, θέτει η COVID-19, ώστε να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές της οικονομίας μας. 

Δηλαδή, το βασικό πρόβλημα είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα λόγω νέας έξαρσης του ιού, καθώς το πλήγμα θα είναι σημαντικό τόσο στον οικονομικό όσο και στον ψυχολογικό τομέα. Ως εκ τούτου, το στοίχημα κατά βάσιν είναι εθνικό. Αφορά όλους τους Ελληνες, ακόμη και τους «Λακεδαιμόνιους», που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Τους υποστηρικτές του δόγματος «όσο χειρότερα τόσο καλύτερα», οι οποίοι κάνουν το παν ώστε να κυριαρχήσει το «όσο χειρότερα». 

Αν η μία βασική προϋπόθεση για την εκτίναξη του ελατηρίου της εθνικής οικονομίας είναι η υπέρβαση της πανδημίας, η άλλη, εξίσου βασική, είναι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Είναι ολοφάνερο πως ο φιλελεύθερος προσανατολισμός της κυβέρνησης θα πρέπει να φανεί τάχιστα και στην πράξη, ώστε να εκλείψουν οι νησίδες κρατισμού που υπάρχουν και είναι ακόμη πολλές. 

Αυτός ο διπλός αγώνας, υγειονομικός και αναπτυξιακός, έχει πλέον εθνική διάσταση και έτσι θα πρέπει να τον προσλάβουν οι πολίτες.