Δεν βλάπτει η συνεννόηση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι ασυνήθεις οι εντάσεις που εκδηλώνονται ενίοτε μεταξύ μιας όποιας κυβερνήσεως και κάποιων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδος που τη στηρίζουν. Είναι και φυσιολογικές από μιαν άποψη, διότι οι βουλευτές λογοδοτούν εξ ορισμού στους ψηφοφόρους τους, με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή επαφή, και επειδή η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Βεβαίως την ευθύνη διακυβερνήσεως της χώρας την έχει η κυβέρνηση, αλλά το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράζουν τη γνώμη τους είναι αδιαμφισβήτητο, όπως ορθότατα επισήμανε η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου.

Και, φυσικά, διαφωνίες που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση γύρω από το νόμο περί συνεπιμέλειας των τέκνων διαζευγμένου ζεύγους δεν συνιστούν «ανταρσία», αλλά είναι δηλωτικές ελλείψεως διαβουλεύσεων, που είναι απολύτως αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία μιας όποιας κυβερνήσεως.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όταν ο Χέλμουτ Κολ είχε ερωτηθεί πώς κατένειμε τον χρόνο του όταν ήταν καγκελάριος της Γερμανίας, απάντησε ότι «τη μισή μέρα ασχολούμουν με τις υποθέσεις της κυβερνήσεως και την άλλη μισή με το κόμμα και τους βουλευτές». Διότι προφανώς είναι αυτοί που θα «περάσουν» την κυβερνητική πολιτική στους ψηφοφόρους.

Το πιο περίπλοκο πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανισθεί όταν θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι αλήθεια ότι η αντίδραση στη συμφωνία των Πρεσπών, που οδήγησε στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα, προκάλεσε θηριώδεις αντιδράσεις από στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. Πέραν των ακραίων επιθέσεων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διατυπώθηκαν βεβαίως και σοβαρές ενστάσεις για κάποιους από τους όρους της συμφωνίας. Ομως η συμφωνία υπεγράφη, επικυρώθηκε από τη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ακύρωσή της και θα τη σεβαστεί εκών άκων. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι θα καταψηφίσει τα πρωτόκολλα. Κάποιοι επιχειρούν ματαίως να διερευνήσουν τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή διατυπώνοντας απλώς διάφορες εικασίες.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει ονομαστική ψηφοφορία και συγγνώμη από τους βουλευτές της Ν.Δ. για όσα του καταλόγισαν προεκλογικά. Εχει κι αυτός τα δίκια του και εξάλλου οι πάντες απαιτούν στις μέρες μας συγγνώμη, λες και αυτό σημαίνει κάτι.

Το θέμα είναι με τους βουλευτές της Ν.Δ., κυρίως της Βορείου Ελλάδος, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταπεινωθούν με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Θα πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση, διότι μόνον έτσι μπορεί να συγκρατήσουν διαρροή των οπαδών της Δεξιάς σε τρίτο κόμμα εθνικιστικής διαμορφώσεως ή να επιλέξουν την αποχή στις επόμενες εκλογές.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι σύστημα που η αποτελεσματική λειτουργία του προϋποθέτει ευφυΐα και, τουλάχιστον, ενδοκομματική συνεννόηση. Αυτό προϋποθέτει και χρόνο και κόπο, διότι αλλιώς ακόμη και τα ελάχιστα μπορούν να αποβούν μοιραία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή