Η Λερναία Υδρα του εγκλήματος

Η Λερναία Υδρα του εγκλήματος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έγκλημα, οργανωμένο ή περιστασιακό, δεν παρακολουθεί το πολιτικό ημερολόγιο. Δεν κάμπτεται από βαρύγδουπες δηλώσεις αρμοδίων, που εξαγγέλλουν την εξάλειψή του με τηλεοπτικά τελετουργικό ύφος, και δεν επηρεάζεται από δηλώσεις πρώην αρμοδίων που καταλογίζουν στους αντιπάλους τους αδράνεια ή έλλειψη σχεδιασμού. Οι δηλώσεις αυτές, πάντως, παρακολουθούν διά βίου τον πατέρα τους. Και όσο δημοκοπικότερες είναι τόσο δυσκολότερα λησμονιούνται.

Παρότι λοιπόν πέρασαν δώδεκα χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυε λεκτικούς κεραυνούς κατά της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, εξομοιώνοντας την Αθήνα με την Καμπούλ, ουδείς ξέχασε την υπερβολή στην οποία τον είχε σύρει ο δαίμων της αντιπολιτευτικής αμετροέπειας. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τότε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε αποφανθεί ότι «το φαινόμενο της μαζικής τρομοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας και της λογικής του αντάρτικου πόλεων συμβαίνει στην Ελλάδα, την Κολομβία, τη Βαγδάτη και ενδεχομένως την Καμπούλ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού και δεν υπερβάλλω». Και επειδή «δεν υπερέβαλε», είχε προσθέσει ότι «το αίσθημα ασφάλειας καταρρέει και αντικαθίσταται από τον φόβο».

Η Καμπούλ έγινε δεύτερη σκιά του κ. Χρυσοχοΐδη. Και τρίτη σκιά του οι συνεχείς και πάντα οιηματικές διαβεβαιώσεις του, προεκλογικά και αφότου ορίστηκε υπουργός, ότι θα επαναφέρει τον νόμο και την τάξη και θα διαλύσει τα εγκληματικά κυκλώματα. Οταν καλλιεργείς υπερβολικές ελπίδες, η πραγματικότητα όμως –δηλαδή η καταφανώς ακώλυτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στα Σεπόλια, στη Βάρη, στον Αλιμο, στη Ζάκυνθο– σε εκθέτει, σίγουρα θα το πληρώσεις. Αλλά το τελευταίο που ενδιαφέρει είναι το προσωπικό κόστος ενός πολιτικού, που άλλωστε παραμένει αναλώσιμος, όσο τρανό κι αν φαντάζεται ο ίδιος τον εαυτό του.

Στην προ μηνός έκθεσή της η Europol χαρακτήρισε Λερναία Υδρα το οργανωμένο έγκλημα. Μια πολυκέφαλη απειλή, με κάθε κεφάλι να αντιστοιχεί σε μία από τις εξαιρετικά προσοδοφόρες παράνομες δραστηριότητες: ναρκωτικά, τράφικινγκ, λαθρεμπόριο όπλων, διακίνηση μεταναστών, νυχτερινή προστασία. Αν για την εξάρθρωση ή τη μερική έστω μείωση της δράσης της ελλαδικής μαφίας αρκούσε η υποβολή φακέλου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίσως περισωζόταν ένα μικρό ποσοστό των μεγάλων προσδοκιών που καλλιέργησε ο υπουργός. Για να ανακτήσει, πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την εμπιστοσύνη των προστατευομένων του, προηγείται η σύλληψη του δραπέτη χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή