Η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο

Η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι τόσο η παγωμένη εικόνα της πρόθεσης ψήφου και της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, όσο ο νέος δείκτης που παρουσίασε προχθές στον ΣΚΑΪ η Pulse. Δηλαδή, το πρωτοφανές δημοσκοπικό εύρημα για μια κυβέρνηση που, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, όχι μόνο διατηρεί αλώβητες τις δυνάμεις της, αλλά διευρύνει και τη διαφορά της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε τη δοκιμασία της πανδημίας αβρόχοις ποσίν και θα εισέλθει στην κρίσιμη φθινοπωρινή περίοδο με όλες τις δυνάμεις της σχεδόν στο ακέραιο. Ενώ η COVID-19, όπως είναι γνωστό, σάρωσε τις περισσότερες κυβερνήσεις στην Ε.Ε., η Ελλάδα αποτέλεσε την εξαίρεση. 

Τώρα η κυβέρνηση μπαίνει στα βαθιά νερά της διαχείρισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά βεβαιότητος, θα προκληθούν αντιδράσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Ετσι, ενδέχεται λανθασμένες τακτικές διαχείρισης να προκαλέσουν τη ζημία που δεν επέφερε η πανδημία. Από την άλλη  πλευρά, ο πρωθυπουργός προχωράει σε τομές που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους πολίτες, για την εφαρμογή των οποίων ψηφίστηκε. Η Νέα Δημοκρατία το 2019 δεν υπέκλεψε την ψήφο των πολιτών δίνοντας υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε να τηρήσει. Απεναντίας, για τα ελληνικά δεδομένα, έταξε πολύ λίγα και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η απαίτηση από τους ψηφοφόρους της να μην υποχωρήσει στις αναμενόμενες αντιδράσεις. Οι αμφιταλαντεύσεις και τα πισωγυρίσματα των κυβερνήσεων στέλνουν στους πολίτες μηνύματα αβεβαιότητας και αστάθειας, κάτι που ισοδυναμεί με την απώλεια της πολιτικής ισχύος τους. 

Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να φοβηθεί τη σύγκρουση με την αντιπολίτευση. Η υποχώρηση του κ. Κ. Σημίτη στο ασφαλιστικό το 2001 είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν συντελούνται εν κενώ πολιτικής. Υπάρχουν αντιδράσεις από αυτούς που θίγονται· και οι αντιδράσεις, όπως και το 2001, δεν προκαλούνται μόνον από την αντιπολίτευση. Θίγονται και ομάδες συμφερόντων που εκπροσωπούνται πολιτικά και από το κυβερνών κόμμα, με πελατειακές σχέσεις με κυβερνητικούς βουλευτές. 

Το θετικό για την κυβέρνηση είναι πως έχει δώσει δείγματα γραφής διαχείρισης κρίσεων και πως διαθέτει μια ομάδα που είναι και αποφασισμένη και παραγωγική.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή