Ράδιο αρβύλα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι Τετάρτης, με αφόρητο καύσωνα, στην καρδιά της Κυψέλης για δουλειά. Αφήνουμε το αυτοκίνητο σε ένα υπόγειο γκαράζ. Φοράμε μάσκες, εγώ και ο συνεργάτης μου. «Στους εξωτερικούς χώρους καταργείται αυτές τις μέρες», του είπα, βγαίνοντας από το αυτοκίνητο. Ο γκαραζιέρης μάς άκουσε. «Στο Ισραήλ», άρχισε να λέει, «τα έκλεισαν πάλι όλα. Η χώρα έκανε γενικό, καθολικό lockdown. Φτου κι από την αρχή. Και παρότι είναι όλοι εμβολιασμένοι. Η μετάλλαξη “Δέλτα”, πώς-τη-λένε, αυτή τα κάνει όλα». 

Κοιταχτήκαμε με τον συνεργάτη μου απορημένοι: πώς δεν είχαμε ακούσει τίποτα για γενικό lockdown στο Ισραήλ; Με κατέλαβε ένας κάποιος τρόμος. Αν το Ισραήλ έβαλε εκ νέου γενικό λουκέτο, πάμε όντως χαμένοι. Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτός ο εφιάλτης; Ξεχάσαμε προς στιγμήν τη στιχομυθία με τον άνθρωπο του υπόγειου πάρκινγκ και κάναμε τη δουλειά μας. 

Τη θυμήθηκα όμως αργότερα, όταν διάβασα τι πραγματικά έχει συμβεί: «Ακόμη και το Ισραήλ, με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη, επέβαλε εκ νέου την υποχρέωση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μόλις δύο εβδομάδες αφότου την είχε καταργήσει», διαβάζω στην ιστοσελίδα της «Κ». Αιτία είναι όντως η μετάλλαξη «Δέλτα», που φαίνεται να πλήττει πολλές χώρες και να εξανεμίζει τα όποια όνειρα για οριστική λήξη συναγερμού. 

Αναλογίστηκα τον συμπαθητικό γκαραζιέρη. Πώς διογκώθηκε η όλη κατάσταση, η επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους (σε κλειστούς!) μεταμορφώθηκε σε γενικό, καθολικό lockdown (στο Ισραήλ). Παραπληροφόρηση ή ένα είδος ασυναίσθητης, πορνολαγνικής σχεδόν, καταστροφολογίας; Ενας τύπος «χαλασμένου τηλεφώνου», όπου από την αρχική πηγή που μιλάει για μάσκες σε κλειστό χώρο, φτάνουμε σε εκείνη που μιλάει για φουλ καραντίνα. Ο υπαινιγμός εδώ είναι ότι «έρχεται πάλι η σειρά μας». 

Κλασική ιστορία. Στο σοβαρό συμβάν, στη σοβαρή, ανησυχητική είδηση, προστίθεται και ένας κακοήθης όγκος από εμάς τους ίδιους. Σαν να έχουμε ανάγκη να φέρουμε μια καταστροφή – στα λόγια μόνον. Είναι αυτό το ξόρκι, η άγονη εμμονή μας, ότι ονοματίζοντας ένα κακό θα το αποδυναμώσουμε, ή, αλλιώς, εμείς οι ίδιοι θα είμαστε πιο έτοιμοι να το υποστούμε. Θα έρθει αποδυναμωμένο. 

Δεν ξέρω πόσο «αποδυναμωμένη» θα έρθει, εάν και εφόσον έρθει και στη χώρα μας για τα καλά, αυτή η μετάλλαξη «Δέλτα». Υποτίθεται ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι ανεμβολίαστοι. Οι συνειδητά ανεμβολίαστοι, πάλι, πιστεύουν πως όλη αυτή η φιλολογία περί μεταλλάξεων είναι ένας ακόμα προπαγανδιστικός μηχανισμός για να συρθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτοί «ξέρουν» μιαν αλήθεια –μάλλον την απόλυτη αλήθεια– γύρω από τον ιό, τις μεταλλάξεις του, αλλά κυρίως τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης. 

Συνεχίζω να φοράω τη μάσκα μου, αν και εμβολιασμένος δις εδώ και καιρό. Σε εξωτερικό χώρο χωρίς κόσμο γύρω μου την αφαιρώ – ο καύσωνας δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια. Κάνω αυτό που μου υπαγορεύει το αίσθημα αυτοπροστασίας, όχι η ελληνική καχυποψία μου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή