Γιατί τόση βία;

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας σε όλες τις διαβαθμίσεις της. Από την αποτρόπαιη δολοφονία στα Γλυκά Νερά και τους βιασμούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έως τους άγριους ξυλοδαρμούς ενός ανθρώπου από ομάδες νεαρών. Ακόμα και στον χώρο της Εκκλησίας είχαμε το πρωτοφανές περιστατικό με το βιτριόλι. Πολλή βία. Είναι συμπτωματική; Ή μήπως υπάρχει κάτι βαθύτερο που αναφέρεται στις πρωτόγνωρες αλλά απολύτως αναγκαίες συνθήκες εγκλεισμού; Φαίνεται ότι στη διάρκεια της καραντίνας είχε συσσωρευθεί ένα υψηλό απόθεμα βίας που έπρεπε να βρει την έξοδό του. Μετά βεβαιότητος, ο πολύμηνος εγκλεισμός στέρησε από τους πολίτες όχι μόνον τις καθημερινές επαφές τους, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους. Μέσα από τις πολύμορφες κοινωνικές δράσεις έβρισκαν διέξοδο και οι εντάσεις, οι αντιθέσεις, οι διαφωνίες. Μέσα από την καθημερινή επικοινωνία η ενέργεια που έχει κρυμμένη μέσα του ο κάθε άνθρωπος διοχετευόταν σε πράξεις και συμπεριφορές που ελάχιστη σχέση είχαν με τη βία. Αν υπήρχε θυμός και οργή, υπήρχαν κανάλια μέσω των οποίων εκτονώνονταν και ο θυμός και η οργή, χωρίς προσφυγή σε πράξεις βίας. Συγχρόνως, κάτω από τις φυσιολογικές συνθήκες που λειτουργούν οι κοινωνίες, το μυαλό του ανθρώπου είναι συνεχώς απασχολημένο στη λύση των καθημερινών προβλημάτων του. Ακόμα και αν η σκέψη του βασανίζεται από ένα μόνον πρόβλημα, υπάρχουν οι καθημερινές μορφές επαφής των ανθρώπων, η αλλαγή προσλαμβανουσών παραστάσεων, η φυγή, που βοηθούν όλα αυτά στην αποσυμφόρηση της ψυχολογικής πίεσης.

Στις συνθήκες της καραντίνας το μυαλό πολλών ανθρώπων φόρτωνε χωρίς τη δυνατότητα να ξεφορτώσει το επαχθές φορτίο του, το οποίο βεβαίως με το στροβίλισμά του μεγεθυνόταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε πως «θολώνει το μυαλό του ανθρώπου», ο οποίος αντιδρά πλέον ακραία. Και μερικές φορές και εναντίον του εαυτού του. Ισως κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εξετάσουμε και τη σχετική αύξηση των αυτοκτονιών. Το καλό σενάριο είναι με τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης να μειωθούν και τα κρούσματα βίας που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή