Πνίγηκαν στα 150 ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιασθούν όσο γίνεται πιο πολλοί πολίτες, ενόψει και της ινδικής παραλλαγής. Η τετριμμένη πλέον φράση «η υγεία πάνω απ’ όλα» δεν είναι σχήμα λόγου και γι’ αυτό επιτρέπονται όλα τα μέσα για την προάσπισή της. Η κυβέρνηση έλαβε το γνωστό μέτρο να δώσει 150 ευρώ στους νέους μεταξύ 18-25 για να εμβολιασθούν. Οχι μόνον έπραξε άριστα, αλλά άργησε να το κάνει. Και θα μπορούσε να βάλει κάτι παραπάνω. Είπαμε, «η υγεία πάνω απ’ όλα». 

Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε. Θα ήταν έκπληξη αν συμφωνούσε. Αλλα στελέχη του θεώρησαν πως ο πρωθυπουργός εξαγοράζει τους νέους, άλλοι πως το μέτρο έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα και άλλοι, οι πιο ευαίσθητοι, διαφώνησαν, γιατί ακυρώνει την ατομική ευθύνη. Ας σημειωθεί πως όταν η κυβέρνηση επεκαλείτο την ατομική ευθύνη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για τις ευθύνες της πολιτείας, θεωρώντας πως η ατομική ευθύνη είναι μια ιδεολογική κατασκευή. Αυτήν την α λα καρτ στάση τους μπορούμε να την αποκαλέσουμε και υποκρισία. 

Νομίζω πως η μομφή που προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι τελικά αυτό το μέτρο είναι ψηφοθηρικό στερείται σοβαρότητος. Το καλοκαίρι του 2023, ποιος νέος θα θυμάται ότι έλαβε από την κυβέρνηση 150 ευρώ, πριν από δύο χρόνια, για να εμβολιασθεί; Οταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προεκλογικά τη 13η σύνταξη, αυτή η κίνηση δεν απέτρεψε την ήττα και με σημαντική διαφορά. 

Είναι κάποιες στιγμές που η σιωπή είναι η καλύτερη πολιτική επιλογή, γιατί ό,τι και να πεις θα επιβαρύνει τη θέση σου, η οποία στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη επιβαρυμένη από τα κυβερνητικά πεπραγμένα του. Τα μηνύματα από την ανταπόκριση των νέων είναι ενθαρρυντικά. 
Οταν προσέρχεται για να εμβολιασθεί μια ηλικιακή ομάδα για την οποία υπάρχουν, εξ αντικειμένου, χαμηλές προσδοκίες για εμβολιασμό, είναι κέρδος όποιος και να είναι τελικά ο αριθμός των νέων που θα εμβολιασθούν. Το υγειονομικό αποτέλεσμα μετράει και όχι οι λόγοι και τα κίνητρα που το δημιούργησαν. 

Τελικά, το «όχι σε όλα» είναι μια αυτοκαταστροφική επιλογή. Στην προκειμένη περίπτωση, το μόνο που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κραυγές του ήταν να υποβαθμισθούν επικοινωνιακά οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για… λιγότερη δουλειά με περισσότερα λεφτά. 

Αυτό το λέμε και αυτογκόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή