Yπάρχει ελπίδα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ ήταν ελπιδοφόρος. Δεν είναι μόνον ο συνεχής ανοδικός δείκτης αυτών που δηλώνουν ότι σίγουρα θα εμβολιασθούν, είναι και η καθοδική πορεία του δείκτη αυτών που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιασθούν. Αν τελικά τα νούμερα της δημοσκόπησης επαληθευθούν στην πράξη, στο τέλος Σεπτεμβρίου μάλλον θα έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο για δύσκολες αποφάσεις και δυσάρεστες καταστάσεις. 
Υποθέτω πως οι πολίτες συνειδητοποιούν δύο πράγματα: πρωτίστως, ότι αν δεν εμβολιασθούν, με τις παραλλαγές της COVID-19 η υγεία τους πιθανόν να μπει σε περιπέτειες, χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν την κατάληξη όλης αυτής της ταλαιπωρίας. Συγχρόνως, όλοι αυτοί που δηλώνουν την πρόθεσή τους να εμβολισθούν, βλέπουν πως στο περιβάλλον τους όσοι εμβολιάστηκαν δεν αντιμετώπισαν καμιά επιπλοκή. Ολα πήγαν καλά. Οι φόβοι και οι αβεβαιότητες που υπήρχαν στο ξεκίνημα της διαδικασίας των εμβολιασμών ξεπεράστηκαν από την ίδια τη ζωή. 

Δευτερευόντως, έχει γίνει κατανοητό πως τα λεφτά τελειώνουν. Οποιαδήποτε υποτροπή θα έχει δραματικές συνέπειες τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Θα επηρεάσει δραματικά το επίπεδο ζωής των νοικοκυριών. Αν μέχρι σήμερα διατηρήθηκε η κοινωνική συνοχή και, ως εκ τούτου, και η κοινωνική γαλήνη, αυτό οφείλεται τόσο στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης όσο και στην αναστολή σχεδόν όλων των υποχρεώσεων των πολιτών προς το Δημόσιο. Είναι προφανές πως αυτή η κατάσταση έχει ημερομηνία λήξεως, που θα πρέπει να συμπέσει με την επιστροφή σε αυτό που αποκαλούμε κανονικότητα. Αν, ο μη γένοιτο, έχουμε νέα πανδημία, οδηγούμαστε πλέον σε μια κοινωνική και οικονομική κρίση αγνώστων διαστάσεων. Ισως θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να τονίζουν πιο έντονα αυτήν τη διάσταση του προβλήματος για να αντιληφθούν και οι εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές ότι εκτός από τη ζωή τους θα κινδυνεύσουν και το επίπεδο και η ποιότητα της διαβίωσής τους.

Ενδεχομένως η ινδική παραλλαγή να λειτούργησε θετικά, καθώς αφύπνισε τους πολίτες που πίστεψαν πως με τους υπάρχοντες ρυθμούς εμβολιασμών θα αντιμετωπιζόταν η πανδημία. Αυτή η αντίληψη έφερε μια χαλάρωση, ενώ έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να πιστέψουν πως με τον εμβολιασμό των υπολοίπων θα κτιζόταν και η δική τους ανοσία. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, και η συνέχεια στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή