Ασπρο καλτσάκι στο πίσω πόδι

Ασπρο καλτσάκι στο πίσω πόδι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τύπωσαν φωτογραφίες ανδρικών προσώπων και τους τις έδειξαν. Παρατήρησαν τις αντιδράσεις τους. Ηταν πότε θετικές και πότε αρνητικές ανάλογα με το τι διάβαζαν στα συναισθήματα των προσώπων στις φωτογραφίες. Ναι, διάβαζαν τα πρόσωπά τους. Τον θυμό, τη θλίψη, τη χαρά, την αγωνία.

Οταν το άλογο αντιδρά αρνητικά, λένε οι μελετητές του, εστιάζει σε άνθρωπο, άλλο ζώο ή αντικείμενο, κυρίως με το αριστερό μάτι του το οποίο αντιστοιχεί στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του που επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα. 

Πριν από λίγα χρόνια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σάσεξ πραγματοποίησε το τεστ με τις φωτογραφίες σε 28 άλογα ιπποδρομιών. Επιβεβαίωσαν ότι τα άλογα είναι ζώα με εξαιρετική ικανότητα συναισθηματικής σύνδεσης με τον άνθρωπο και με ιδιαίτερα αυξημένη νοημοσύνη. Είναι σε θέση να διακρίνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων ξεχωρίζοντας τα χαρούμενα από τα θυμωμένα πρόσωπά τους, κάτι που για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι τα άλογα αναγνωρίζουν συναισθήματα. Οι επιστήμονες δεν έμειναν μόνο στις φωτογραφίες. Κατέγραψαν και τους παλμούς της καρδιάς των αλόγων. Στη θέα θυμωμένων ανθρώπων οι παλμοί τους αυξάνονταν πολύ. 

Μέσα στη μαυρίλα των ημερών η είδηση ότι σώθηκαν 253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαϊδουράκια, ζώα που ανήκουν στους ομίλους που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της Βαρυμπόμπης, ήταν πραγματικά συγκινητική. Ηταν συγκινητική γιατί έγινε τεράστια προσπάθεια από τους ανθρώπους των ιππικών ομίλων της περιοχής αλλά και από εθελοντές που έσπευσαν να συνδράμουν μέσα σε συνθήκες εφιαλτικές. Γενικότερα, το κύμα συμπαράστασης από φιλοζωικές ομάδες και εκατοντάδες πολίτες που άνοιξαν τα σπίτια τους και τις αυλές τους για να προσφέρουν καταφύγιο σε αδέσποτα, κατοικίδια και παραγωγικά ζώα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.

Μόλις η φωτιά έγινε απειλητική οι υπεύθυνοι των ιππικών ομίλων ελευθέρωσαν τα άλογα στα ιπποδρόμια και προσπάθησαν να τα μεταφέρουν με φορτηγά σε ασφαλές σημείο. Πολλά, για να αποφύγουν τον κίνδυνο το έσκασαν φτάνοντας μέχρι και την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Κάτοικοι προσπαθούσαν να τα οδηγήσουν μακριά από τη φωτιά και να τους δώσουν νερό. 

Η κινητοποίηση ήταν επίσης μεγάλη στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φωτογραφίες με άλογα τα οποία αναζητούσαν οι ιδιοκτήτες τους είχαν χιλιάδες κοινοποιήσεις. «4 άσπρες κάλτσες, σκούρο καφέ», «άσπρο καλτσάκι στο πίσω πόδι, άσπρο σημάδι στο μέτωπο», αν τα δείτε καλέστε σε αυτό το τηλέφωνο. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε ο Amur με το «άσπρο καλτσάκι στο πίσω πόδι».

Η αγωνία των ανθρώπων του είχε αίσιο τέλος, φαντάζομαι πως και η χαρά του Αmur θα ήταν μεγάλη όταν αντίκρισε γνώριμα πρόσωπα. Το «ευχαριστώ» προς όσους κοινοποίησαν την ανάρτησή τους και βοήθησαν με τον τρόπο τους, συνοδευόταν από μια φωτογραφία του. «Υπάρχει κάτι στο εξωτερικό του αλόγου που κάνει καλό στο εσωτερικό του ανθρώπου», είχε πει ο Τσώρτσιλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή