Δύο χώρες τιμούν μια πολύτιμη ζωή

Δύο χώρες τιμούν μια πολύτιμη ζωή

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του δικηγόρου και φίλου του Νέλσον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική, η κεντρική πλατεία του χωριού Βασιλίτσι Μεσσηνίας πήρε το όνομα «Γεωργίου Αντωνίου Μπίζου – Δικηγόρου. Υπερασπιστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», σε μια λιτή, συγκινητική τελετή την περασμένη Κυριακή. Το χωριό στο οποίο ο Μπίζος γεννήθηκε, το 1927, τίμησε έναν άνθρωπο που με τη ζωή και το έργο του τίμησε όχι μόνο το Βασιλίτσι και την Ελλάδα αλλά όλο τον ελληνισμό. Ο ηλιόλουστος ουρανός πάνω από την πλατεία όπου ο Γιώργος ίσως να έπαιζε με τους φίλους του πριν φύγει στα 13 του, ακολουθώντας τον πατέρα του σε μια περιπέτεια που ουδείς γνώριζε πού θα κατέληγε, θύμιζε έντονα το φως της χώρας στην οποία αυτός αφιέρωσε τη ζωή του σε αγώνες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. 

Οπως το φως, στην τελετή ήταν και πολλοί άνθρωποι που συνδέουν τους δύο τόπους. Παιδιά και εγγόνια του Μπίζου αποδεικνύουν την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους που ενέπνευσε στην οικογένειά του ο Γιώργος. Η πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής, Μπέριλ Σισούλου, υπογράμμισε την αγάπη του Γιώργου Μπίζου για τον καταπιεσμένο λαό της, και πώς αυτή ανταποδόθηκε.

⇒ Διαβάστε επίσης: Οι δύο Ιθάκες του Γιώργου Μπίζου

«Ο Γιώργος ήταν άνθρωπος με συμπονετικό χαρακτήρα και κοφτερό μυαλό. Με μεγάλη μεθοδικότητα διέλυε τα στοιχεία της Ασφάλειας και των εισαγγελικών αρχών, γελοιοποιώντας τους. Για τέσσερις δεκαετίες ξεσκέπαζε τα ψέματα και την υποκρισία του κράτους, την κρατική βαναυσότητα και τους φόνους», είπε η κ. Σισούλου, κόρη των Ουόλτερ και της Αλμπερτίνα Σισούλου, εξεχόντων μελών στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. «Εκανε τα πάντα για να φροντίσει τις οικογένειες των πελατών του όταν αυτοί βρίσκονταν στη φυλακή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Γιώργος ήταν θείος για τα παιδιά των πελατών του. Στην περίπτωση της δικής μου οικογένειας, ο Γιώργος εκπροσωπούσε όλα τα μέλη της σε κάποιο στάδιο στις δίκες μας: κάποιες φορές, όλα τα ενήλικα μέλη βρίσκονταν υπό κράτηση την ίδια εποχή. Το ίδιο συνέβαινε με τον Μαντέλα και την (σύζυγό του) Ουίνι». Η πρέσβειρα προσέθεσε και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από τη ζωή του Γιώργου Μπίζου: έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη ενός πολύ προοδευτικού συντάγματος, εξακολουθούσε να ελέγχει την εξουσία και μετά την αλλαγή του καθεστώτος. «Συνέχισε να προσφέρει στη νέα δημοκρατία μας και μετά το 1994 και τη νίκη της δημοκρατίας, μια νίκη στην οποία είχε συμβάλει τόσο πολύ», είπε. «Είμαστε ευγνώμονες στους Ελληνες, στην Ελληνική Δημοκρατία, και στον δήμαρχο και στην κοινότητα του Βασιλιτσίου που μοιράστηκαν μαζί μας την πολύτιμη ζωή του Γιώργου Μπίζου». 

Κοιτάζοντας τα σπίτια του όμορφου χωριού, τα γύρω βουνά και τη θάλασσα από την «Πλατεία Γιώργου Μπίζου», καλούμαστε να φανταστούμε τον κύκλο της απίθανης, πολύτιμης ζωής του αγοριού που, βοηθώντας τον πατέρα του να φυγαδεύσει επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες από την Ελλάδα το 1941, βρέθηκε πρόσφυγας σε μια μακρινή χώρα όπου αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή