Με τη γλώσσα των αριθμών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είχαμε έως και 300 νεκρούς στην Αθήνα εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας “Μπάλλος” και δεν κλείναμε τον Κηφισό», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη χθες το πρωί, και αρκετοί έσπευσαν να σχολιάσουν αρνητικά την παράθεση αριθμών.

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η χώρα δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές να αντέξει τέτοιας σφοδρότητας φαινόμενα.  

Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανεμφανίστηκε στην τηλεόραση και μίλησε κι εκείνος με τη γλώσσα των αριθμών, καθώς παρουσίασε τα δεδομένα από την ελληνική εμπειρία για την αποτελεσματικότητα όλων των διαθέσιμων στη χώρα εμβολίων για την COVID-19 έναντι του κινδύνου θανάτου και νοσηλείας σε ΜΕΘ.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει έως τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους», τόνισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι με την ίδια ανάλυση έχει υπολογιστεί πως έχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 και έκανε και μία εκτίμηση: «Εάν το 95% των ατόμων άνω των 50 ετών είχε εμβολιαστεί έως τα μέσα Ιουλίου, θα μετρούσαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους». Οταν κάποιος δώσει, στους αριθμούς που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, πρόσωπο, ζωή, αντιλαμβάνεται πόσο λάθος είναι η άρνηση του εμβολιασμού, όταν φυσικά δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Και στις δύο περιπτώσεις οι αριθμοί έχουν μεγάλη αξία. Η Ελλάδα έχει ελλείψεις και προβλήματα στις υποδομές της όπως με ρεαλισμό παραδέχθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς, αν και βέβαια δεν μπορώ να φανταστώ ποια πόλη θα «άντεχε» χωρίς προβλήματα αυτές τις ποσότητες νερού. Σε λίγες μόνον ώρες έβρεξε σε αρκετές περιοχές της Αττικής όσο βρέχει ολόκληρο τον μήνα Οκτώβριο και κατά τόπους δύο φορές τον μέσο όρο του μήνα. Η Ελλάδα έχει επίσης πολλά κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το γνωρίζαμε και αυτό, αλλά με την πανδημία είδαμε τις μεγάλες ελλείψεις πολύ πιο καθαρά.

Ζώντας σε μια κατάσταση πολλαπλών και μεγάλης έντασης κρίσεων –φωτιές, πλημμύρες, πανδημία, σεισμοί– πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πιο αποτελεσματική λύση είναι η πρόληψη. Η γλώσσα των αριθμών είναι η πλέον κατάλληλη για να μεταφέρει το μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή