Κάποιοι δεν πείθονται με τίποτα

Κάποιοι δεν πείθονται με τίποτα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστιάτορας σε πόλη της δυτικής Ελλάδας μού περιγράφει το σκηνικό στο εστιατόριό του μετά τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: «Το μαγαζί αερίζεται από παντού, είναι τέτοια η χωροταξία που αυτό λειτουργούσε. Οπότε δεν είχαμε πρόβλημα σε ένα επίπεδο. Με το που μπήκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, η κίνηση έπεσε κατακόρυφα τις πρώτες ημέρες. Το ξέραμε, το περιμέναμε. Καμία έκπληξη ως προς αυτό. Δεν είχαμε όμως και καμία έκπληξη ως προς αυτό που ακολούθησε: ο κόσμος άρχισε να εμβολιάζεται, οπότε η πελατεία σταδιακά αυξήθηκε και πάλι. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται, διότι τώρα πάνε και εμβολιάζονται. Αλλιώς, πού θα πάνε; Τι θα κάνουν; Στριμώχτηκαν. Ειδικά οι νεότερες ηλικίες. Δεν μπορούν να πάνε πουθενά: ούτε σε μπαρ, ούτε σε καφέ, ούτε σε εστιατόρια και ταβέρνες. Ολοι αυτοί τώρα πάνε και εμβολιάζονται. Η όποια ιδεολογία, δισταγμός ή φόβος πήγαν περίπατο. Αυτό ήταν – ως προς τους νεότερους. Οι άνω των εξήντα πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να ανθίστανται. Ισως το πρόστιμο να στριμώξει μερικούς εξηντάρηδες, αλλά οι περισσότεροι θα κλειστούν μέσα».

Μέσα σε λίγες αράδες, ο επαγγελματίας της εστίασης στην επαρχία έδωσε ένα στίγμα της κατάστασης. Βλέπουμε τα νούμερα των αιτήσεων για εμβολιασμό – βλέπουμε όμως και τα υψηλά νούμερα των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Είναι μια προβληματική εικόνα, που όμως τους ξεροκέφαλους δεν λέει να τους προβληματίσει. Και έτσι, φτάνουμε στο τρομερά δυσάρεστο σημείο να βλέπουμε δεσπότες ή γνωστούς δημοσιογράφους να διασωληνώνονται στις εντατικές επειδή αυτό υπαγόρευσαν η ακλόνητη εμμονή και ο άκαμπτος δογματισμός τους.

Πολλοί «στριμώχτηκαν» με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ή τρόμαξαν (επιτέλους) από την έξαρση της πανδημίας και έσπευσαν να «συμβιβαστούν». Θα υπάρχει, όμως, πάντοτε ένας σκληρός πυρήνας ορισμένων που θα εμμένουν στην αρχική τους θέση άρνησης.

«Εχουμε δει ανθρώπους, φίλους καλούς, καλλιεργημένους και σοβαρούς, να αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν», μου λέει ο φίλος εστιάτορας, αναφερόμενος στην πόλη της επαρχίας απ’ όπου είναι και όπου βρίσκεται το εστιατόριό του. «Ανθρωποι που δεν τους λες ψεκασμένους ή συνωμοσιολόγους, κι όμως, αρνούνται το εμβόλιο. Δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε».

Τα λέγαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες: υπάρχει αυτός ο φανατισμένος πυρήνας, τον οποίο η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε ποτέ να πείσει να εμβολιαστεί. Δυστυχώς και οι πιο ανεκτικοί ή «ανοιχτοί» δεν πείστηκαν με λόγια, έπρεπε να πέσουν απαγορεύσεις και πρόστιμα για να κλείσουν ραντεβού με το εμβόλιο. Και όλο αυτό για να σώσουν τη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή