Εγκλωβισμένοι στους αλγορίθμους

Εγκλωβισμένοι στους αλγορίθμους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια νάρκη μέσα στο ημίφως τα κακόβουλα λογισμικά στην πολιτική, ειδικά στις σημερινές εύθραυστες συνθήκες των πολλαπλών κρίσεων και των νέων θερμών ζωνών. Εμπρηστικά κακέκτυπα της περιρρέουσας άποψης κυριαρχούν στις συνομιλίες, προωθώντας ιστορίες που αυξάνουν το μίσος του ενός για τον άλλον και τη δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς. Και έχουν τρομακτική δύναμη επηρεασμού, καθώς πολλοί σήμερα εμπιστεύονται τις πλατφόρμες και τους αλγορίθμους με τους οποίους αυτές κρατούν γαντζωμένους τους χρήστες τους, περισσότερο από τις κυβερνήσεις. Κακόβουλα διαδικτυακά ρομπότ (bots) εισβάλλουν αθόρυβα στις σελίδες χρηστών, μαζί με τις συμβουλές για καθημερινά μικροπράγματα, και προσφέρουν γρήγορες και ακοπίαστες απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, το τουρκικό γεωτρύπανο, τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, εντείνοντας την πόλωση, κεντρίζοντας και χειραγωγώντας τον θυμό.

Οι χρήστες πλατφορμών συχνά πείθονται και καθοδηγούνται και ως προς το στρατόπεδο στο οποίο θα ενταχθούν σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, εθισμένοι όπως είναι στην αυτοματοποίηση των επιλογών τους. Οι αλγόριθμοι, σιωπηλά, παίρνουν συνεχώς αποφάσεις για εμάς· ποιο σπίτι θα κλείσουμε για τις διακοπές, τι τραγούδια θα ακούσουμε, ποια βιβλία θα διαβάσουμε, τι ταινίες, βίντεο, ειδήσεις, διαφημίσεις θα παρακολουθήσουμε, ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε, ποιες λέξεις θα γράψουμε, ποια emails θα κρατήσουμε, με ποια άτομα θα βγούμε ραντεβού· ξεδιπλώνουν για εμάς ό,τι ακριβώς επιθυμούμε – είναι πράγματι αυτό που επιθυμούμε;

Για πολιτική μεροληψία αλγορίθμων, που ευνοούν συγκεκριμένες απόψεις έναντι άλλων, έχουν κατηγορηθεί συχνά πλατφόρμες. Οι θεωρητικά αθώες μηχανές βοήθειας των χρηστών στην ταξινόμηση της πλημμυρίδας του ψηφιακού ποταμού έχουν ανοίξει την πόρτα και σε εισβολείς στον νου και στο θυμικό των χρηστών, που αναδιαμορφώνουν προτιμήσεις και θέσεις.

Οι αλγόριθμοι είναι πανίσχυροι ακριβώς λόγω του όγκου των προτιμήσεων και απόψεων τις οποίες παράγουμε σε ιστότοπους που κερδίζουν από τα ενδιαφέροντά μας. Καθοδηγούν τις αποφάσεις εργοδοτών (αλγόριθμοι επιλέγουν γι’ αυτούς τα κατάλληλα πρόσωπα για πρόσληψη), χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (bots κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών), δικαστών για καταδίκες σε πανομοιότυπα εγκλήματα, εταιρειών για τη σειρά κατάταξης διακινούμενων προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά. Το μέλλον των ανθρώπων εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις μηχανές. Οι οποίες δεν είναι διαφανείς και αμερόληπτες, κουβαλούν τις θέσεις και τις στάσεις του σχεδιαστή τους. Βέβαια, τελικοί ένοχοι δεν είναι τα bots, αλλά ολόκληρη η τεχνολογική βιομηχανία εξόρυξης, εκμετάλλευσης και καθοδήγησης συμπεριφορών, των παντοδύναμων εταιρειών που τα επινοούν και τα προωθούν.

Συχνά λέγεται ότι η αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο ένα μέρος της λύσης, καθώς η αυξημένη εμπιστοσύνη προς αυτήν ενδέχεται να πολλαπλασιάσει τους πιθανούς κινδύνους. Επίσης, ότι δεν έχει ακόμη διερευνηθεί σε βάθος το πώς ακριβώς οι αλγόριθμοι πείθουν και χειραγωγούν τους χρήστες.

Ανεκπαίδευτοι οι τελευταίοι στην απόρριψη των αλγοριθμικών συμβουλών, έχουν βρεθεί στη μέση της αρένας, να παλεύουν να δημιουργήσουν περιεχόμενο αυξάνοντας τα έσοδα εκείνων που κατέχουν τα δεδομένα. Ενώ δεν έχει απαντηθεί η κρισιμότερη ερώτηση: Ποιος πρέπει να κατέχει τα δεδομένα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή