«Είχε πάντα πέργκολες η πλατεία Συντάγματος;»

«Είχε πάντα πέργκολες η πλατεία Συντάγματος;»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στα παιδιά και στους γονείς τους η παιδική χαρά στον Εθνικό Κήπο. Ηταν κλειστή μήνες τώρα, όπως και το μισό πάρκο. Τον χειμώνα του 2022 ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε εξαγγείλει το έργο, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί εντός της περυσινής χρονιάς. Τελικά, όπως και τα πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου και το θέατρο στον Λυκαβηττό, όλα τα φιλόδοξα έργα του δήμου δηλαδή, τελείωσαν στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τη Δευτέρα για πρώτη φορά είδα ειδικά οχήματα του δήμου να πλένουν το οδόστρωμα. Εγραφαν πάνω «Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», έφεραν κάτι υπερμεγέθεις βούρτσες, εκσφενδόνιζαν νερό κι έμοιαζαν σαν φοβερά εξωτικά. Ο κόσμος είχε σταματήσει και χάζευε, έβγαζε φωτογραφίες να έχει να θυμάται τη μέρα που καθάρισαν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας. Τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα είχαν απομακρυνθεί, τα κλαμπ είχαν σιγήσει, το Κολωνάκι ήταν παραδόξως ήσυχο και λαμπερό. Τελικά το μυστήριο λύθηκε: την επομένη είχε προγραμματιστεί η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της Αθήνας. Οι επίσημοι δεν έπρεπε να δουν τη σκληρή αστική πραγματικότητα. Οι κόκκινες στολές της μπάντας δεν ήταν δυνατόν να σέρνονται στην μπίχλα.

Προφανώς η Αθήνα δεν είναι εύκολη πόλη, δεν μπορείς να την παραμυθιάσεις με ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, μια συναυλία, ένα φτυάρι κι ένα… μπινελίκι για να εξασφαλίσεις 60%, όπως συμβαίνει στον Βόλο του Αχιλλέα Μπέου. Υπό αυτήν την έννοια ο κ. Μπακογιάννης –όπως και όλοι οι προκάτοχοί του– έχει ελαφρυντικά. Θα μπορούσε όμως να αντιμετωπίσει κάποιες χρόνιες παθογένειες: την παράνομη στάθμευση, τον κακό φωτισμό, τα βρώμικα, σπασμένα πεζοδρόμια, την ηχορρύπανση, την έλλειψη χώρων πρασίνου. Αντ’ αυτού ξεκίνησε με δαπανηρές, φιλόδοξες εξαγγελίες που έμειναν στη μέση ή απέτυχαν (π.χ. Μεγάλος Περίπατος) και τελειώνει τη θητεία ασθμαίνων, κλείνοντας εκκρεμότητες λίγο πριν στηθούν οι κάλπες (π.χ. παραχώρηση του ολυμπιακού κολυμβητηρίου του Ζαππείου από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον δήμο για 25 χρόνια). Νομίζει όμως πως μπορεί να πείσει τους κατοίκους της πόλης ότι έχουν μνήμη χρυσόψαρου; Οτι ξύπνησαν μια ωραία μέρα και άρχισαν να αναρωτιούνται: «Ουπς, μα καλά, είχε πάντα πέργκολες και ξεραμένα πλατάνια το Σύνταγμα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή