Τοξική παραφυάδα του πολέμου

Τοξική παραφυάδα του πολέμου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα fake news του πολέμου είναι το πιο ουτιδανό, αλλά ταυτόχρονα το πιο φαρμακερό του παραβλάστημα. Ο,τι συνέβη μετά την ολομέτωπη εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, συμβαίνει σήμερα μετά την άγρια επίθεση της Χαμάς στο άμαχο σώμα του Ισραήλ. Στις ψηφιακές ζώνες πυρός, εκατομμύρια καταναλώνουν ξανά κάθε μέρα σκηνές καταστροφής από βιντεοπαιχνίδια, εικόνες σφαγών από παλιές συγκρούσεις, σοκαριστικά στιγμιότυπα κατασκευασμένα από την τεχνητή νοημοσύνη. Πιο φριχτά από την πραγματικότητα; Oχι. Ομως αναληθή.

Αποκυήματα δόλου, χαιρεκακίας, αλαζονείας, βλακείας μεταστοιχειώνουν τη φρίκη σε θέαμα και σκορπούν τη σύγχυση στα αχανή πλήθη του ψηφιακού σύμπαντος, θολώνοντας ακόμη περισσότερο το βλέμμα πάνω στο αξεδιάλυτο μεσανατολικό κουβάρι που η Χαμάς εξακόντισε στα πιο βάρβαρα άκρα. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα ανιχνευτών κακόβουλου περιεχομένου, τα συστήματα ταχείας προειδοποίησης για συμβάντα ακραίας παραπληροφόρησης και εκείνα ταχείας αντίδρασης στην πλημμυρίδα κίβδηλων ειδήσεων ξεγυμνώνουν, ωστόσο, αδυνατούν να καταστρέψουν τους χαλύβδινους αρμούς της πολυπλόκαμης, υπερεθνικής, σκοτεινής μηχανής παραγωγής ψεύδους. Πλατφόρμες υιοθετούν πλημμελώς τους ευρωπαϊκούς κώδικες δεοντολογίας, συχνά τσαλαπατούν δεσμεύσεις. Εμπρηστικό περί των σφαγών περιεχόμενο διοχετεύθηκε λίγο ώς πολύ σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, περισσότερο όμως στην Χ, όπου όποιος πληρώνει, του επιτρέπεται να επαληθεύσει οποιοδήποτε υλικό (συνήθως ψεύδη και ακροδεξιά παραληρήματα). Ως φαίνεται για τον Μασκ, που δεν ιδρώνει το αυτί του με ευρωπαϊκά τελεσίγραφα, μετράει περισσότερο η αφοσίωση παρά η αλήθεια.

Ισως δεν ζούμε εκείνον τον πρώτο πανικό μπροστά στην ανεξέλεγκτη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όμως η παραπληροφόρηση, ιδίως από αυτοματοποιημένα τρολ, παραμένει το υπερόπλο στον υβριδικό πόλεμο για την κυριαρχία. Οι ψευδείς ειδήσεις, φυτεμένες σήμερα μέσα στην ασύλληπτη, πραγματική φρίκη του πιο αιματοβαμμένου αδιεξόδου στην περιοχή, ενισχύουν τον φανατισμό και το μίσος των εμπλεκομένων, ενώ πλήττουν την ικανότητα του κόσμου να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο. Υποσκάπτουν τα θεμέλια της αντικειμενικότητας, ξεστρατίζουν τον δημόσιο διάλογο, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην επίσημη εκδοχή των γεγονότων, εντείνουν τη συνωμοσιολογία. Εξαπλώνουν τον φόβο ότι ζούμε σε ένα σύμπαν χωρίς έρμα. Καλλιεργούν την αδιαφορία για το αληθές. Ομως, χωρίς αλήθειες δεν υφίσταται δίοδος προς μια στοιχειώδη ανθρώπινη τάξη. Εν προκειμένω, έξοδος σε λύσεις – φραγές στις θηριωδίες και στο αίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή