Πού πας χωρίς sugar daddy;

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ασκήσει κριτική στα μη κρατικά πανεπιστήμια, είπε από το βήμα της Βουλής ότι το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο αναγκάζει μια φοιτήτρια που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τις σπουδές της να βρει sugar daddy είναι πολύ πιο χρήσιμο για το ποια είναι η εικόνα της γυναίκας σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το 2024 παρά για τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα δεν αποκαλύπτει μόνο, και για άλλη μια φορά, τον σεξισμό που υπάρχει στη ρητορική του ΚΚΕ, αλλά και την αντίληψη πολλών ανδρών, και αρκετών γυναικών φυσικά, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα χωρίς διέξοδο, χωρίς οικονομικές δυνατότητες, έχει ως μόνη επιλογή για να καταφέρει κάτι να βρει άνδρα «χορηγό» ή άνδρες «χορηγούς». Ισως τελικά η ατυχής δήλωση του κ. Κουτσούμπα, μία μέρα πριν από τη σημερινή «γιορτή» της γυναίκας, να έβαλε τη συζήτηση σε σωστή βάση αναδεικνύοντας στερεότυπα που και σήμερα πρωταγωνιστούν στον δημόσιο διάλογο.

Για πολλές γυναίκες η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες. Μια μέρα που είναι πολύ πιθανό να υποστούν για άλλη μια φορά απαξιωτική συμπεριφορά, συναισθηματικό εκβιασμό, λεκτική βία, σωματική κακοποίηση.

Κάθε 8 Μαρτίου διαβάζουμε άρθρα για την πρόοδο που σημειώνουν οι γυναίκες στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις. Δημοσκοπήσεις στις οποίες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων θέλουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας γιατί είναι ανθεκτικές, έχουν ευελιξία, διαθέτουν φαντασία. Διαβάζουμε έρευνες, όπως η πρόσφατη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «κλείσιμο» του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 20%. Ενώ την ίδια στιγμή, βέβαια, η ίδια έκθεση λέει καθαρά πως καμία χώρα στον κόσμο δεν παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες στους άνδρες και στις γυναίκες και πως για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας στον πλανήτη, μια γυναίκα κερδίζει 77 σεντς.

Για πολλές γυναίκες, όμως, η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες. Μια μέρα που είναι πολύ πιθανό να υποστούν για άλλη μια φορά απαξιωτική συμπεριφορά, συναισθηματικό εκβιασμό, λεκτική βία, σωματική κακοποίηση. Αυτές οι γυναίκες δεν μιλούν, δεν ζητούν βοήθεια, συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι αυτό που υφίστανται είναι έμφυλη βία. Πόσες είναι αυτές οι γυναίκες; Αγνωστο. Είναι ένας «σκοτεινός» αριθμός, λένε οι ειδικοί, και εκτιμούν ότι είναι μεγάλος. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πραγματική ισότητα των δύο φύλων, και πολύ δύσκολη η μάχη με τα οδυνηρά στερεότυπα και τις ριζωμένες διακρίσεις. Πέρυσι, στη γιορτή της γυναίκας, ρώτησαν έναν άλλο γενικό γραμματέα, τον Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ, πότε πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ισότητα των δύο φύλων. «Σε 300 χρόνια», απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή