Η πόλωση σκιάζει την ουσία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κορώνα της προσφυγής στις κάλπες, που πρόσφατα υψώθηκε με την αποκαρδιωτικής ανευθυνότητας προσθήκη περί διεξαγωγής τους παρουσία διεθνών παρατηρητών, αποτελεί τυπικό αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα σε κάθε στιγμή κρίσης, συνήθως χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκροτημένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Ο πυρήνας της σημερινής κρίσης, τα Τέμπη, δεν είναι συνήθης, είναι υπόθεση οδυνηρή, βαρύτερη από άλλες. Ομως η υφή της πολιτικής θύελλας που πυροδότησαν –με αφορμή δημοσίευμα– τα αναπάντητα ερωτήματα, τα απανωτά λάθη, η κοινωνική πίεση για πλήρη λύση του δράματος και απόδοση ευθυνών είναι η συνήθης. Μια ακόμη πολιτική φωτιά, από εκείνες που σπάνια ρίχνουν κυβερνήσεις, όμως παραμερίζουν την ουσία σε μια σκοτεινή γωνία.

Οι ακρότητες, οι υπερβολές, οι αστήρικτες θεωρίες νοθεύουν την αναζήτηση ορθής πορείας. Είναι πόλεμος έξω από συντεταγμένες. Απώλεια του στόχου. Το άμεσο ζητούμενο είναι οι ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι οι ακραίες ρητορείες, οι λαϊκισμοί, οι δημαγωγίες, η άσφαιρη βολή των εκλογών. Η ρουκέτα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία προϋποθέτει σοβαρό αντίπαλο. Επιπλέον, εκλογές σημαίνει χειρόφρενο στη λειτουργία του κράτους, της διοίκησης, των αρχών, παύση ή ακύρωση σχεδίων. Ξανά, ύστερα από δέκα μόλις μήνες. Την παρούσα στιγμή μοιάζει ολέθριο αυτό το μεσοδιάστημα της διάλυσης υπηρεσιών, της κρατικής παραλυσίας.

Είναι δυσάρεστη η αίσθηση της μικρής πολιτικής σοβαρότητας, η εικόνα ενός σκηνικού κατακερματισμένου και πολωμένου, η απουσία λογικής στην ερμηνεία των γεγονότων, η εμπλοκή της πολιτικής σε όλα τα δεινά της χώρας, η εκκίνηση μιας κούρσας αλληλοεξόντωσης. Δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Εντέλει μεγαλώνουν την απόσταση των πολιτών από την πολιτική, την καχυποψία προς τους θεσμούς, την αδιαφορία, ή αντίθετα την οργή, που διοχετεύεται σε ακραίες κατεδαφιστικές κινήσεις.

Το τραύμα των Τεμπών θα μείνει ανοιχτό για καιρό. Διότι χρειάζονται γενναίες διορθωτικές πράξεις και εμμονή στη θεραπεία μέχρι να θεμελιωθεί ξανά η κοινή εμπιστοσύνη, να ανασυντεθεί η εικόνα μιας ασφαλούς πολιτείας. Η αμφιβολία διείσδυσε παντού. Η χώρα τραντάχτηκε ξανά ένα χρόνο μετά, όταν σκοτεινά σημεία, υποψίες, καταγγελίες μετέτρεψαν το σιδηροδρομικό κουβάρι σε ένα σωρό από άλυτους γρίφους. Ας μη λησμονηθεί το δίδαγμα: Μπροστά στη ρωγμή που άνοιξε η σύγκρουση της χώρας με τον σκοτεινό εαυτό της δεν μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή