49 χρόνια πρίν… 7.IΙ.1965

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΝ:  (Από πρωτοσέλιδον άρθρον της «Κ» με τίτλον «Πολύπλευρος ήττα».) «Προχθές την νύκτα, εις την Βουλήν, ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου υπέστη πολύπλευρον ηθικήν και πολιτικήν ήτταν. [Σημ. “Φ”: Απόφασις παραπομπής του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις ειδικόν δικαστήριον, χωρίς όμως όλας τας ψήφους των βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου και με τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου μη προσελθόντα εις την κάλπην της Βουλής διά να ψηφίσει. Τελικώς, ο Κ.Κ. δεν παρεπέμφθη.] Και έχασε το πολιτικόν του παιχνίδι – οριστικώς. Εφημερίς αυτή εγκαίρως το είχεν επισημάνει: Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει, ότι ένας αριθμός εθνικοφρόνων βουλευτών του κόμματός του, αντιληφθείς πού οδηγεί και το κόμμα και τον τόπον η ηγεσία του, θέλει να απαλλαγεί αυτής. Αλλά, προϋπόθεσις της απαλλαγής είναι ο περιορισμός του φανατισμού εις τας σχέσεις του Κέντρου και της ΕΡΕ, ώστε να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας εθνικής, εκ του Κέντρου, Κυβερνήσεως, ανεκτής από τους σημερινούς αντιπολιτευομένους. [Σημ. “Φ”: Και η πρότασις της ΕΔΑ διά παραπομπήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή “τους ήρθε κουτί”.]… Ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος [είπεν] ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της νυκτός της Παρασκευής προς το Σάββατον προοιωνίζεται “πολλά δεινά”. Δεν γνωρίζομεν ή, μάλλον, δεν τολμώμεν να προβλέψωμεν ποία είναι αυτά τα δεινά. Αλλά γνωρίζομεν, πέραν αμφιβολίας τούτο: ότι την πρώτην ευθύνην διά την αποτροπήν των την έχουν οι έντιμοι εκείνοι βουλευταί του Κέντρου, οι οποίοι υπερηφάνως ηρνήθησαν να ακολουθήσουν τον κ. Παπανδρέου εις την μεγαλυτέραν πολιτικήν αθλιότητα του νεωτέρου πολιτικού μας βίου.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Ο «Λορεντζάτσιο» του Αλφρέ ντε Μυσσέ αναβιβάζεται την προσεχή Πέμπτην [11 Φεβρουαρίου 1965] εις το [κτίριον] Βασιλικόν Θέατρον Αθηνών [Εθνικόν Θέατρον], κατά σκηνοθεσίαν Ζαν Τασσό και με τον Δημήτρη Χορν εις τον ρόλον του Λαυρεντίου των Μεδίκων. [Φωτογραφία Elite – Αρχείο Εθνικού Θεάτρου.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή