Ο ΛΑΜΠΟΥΪΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Η υπό του κ. Γεωργίου Παπανδρέου αποδοχή της ρωσικής προσκλήσεως όπως μεταβή εις την Μόσχαν απετέλεσε χθες, μεταξύ άλλων, αντικείμενον της συνομιλίας μεταξύ του κ. πρωθυπουργού και του πρεσβευτού των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Χένρυ Λαμπουΐς. Καίτοι ελάχισται πληροφορίαι παρεσχέθησαν σχετικώς με την συνομιλίαν, εικάζεται ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής επέστησε την προσοχήν του κ. πρωθυπουργού επί του ότι η Μόσχα εχρησιμοποίησε το Κυπριακόν διά να επιτύχη την μεταβολήν των βασικών προσανατολισμών, τόσον της τουρκικής, όσον και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και την χαλάρωσιν των δεσμών των δύο χωρών με τον ΝΑΤΟ. Και, υπό την έννοιαν αυτήν, διηρμήνευσε τας συμμαχικάς ανησυχίας […].
ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ιλαρότητα προεκάλεσε μεταξύ των πολιτικών κύκλων η απάντησις του κ. πρωθυπουργού προς τον κ. Λαμπουΐς ότι η επίσκεψις εις την Μόσχαν […] δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ή των βασικών διεθνών προσανατολισμών της.
ΑΝΕΤΡΑΠΗΣΑΝ ΙΝΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΤΕΡΕΣ: Ο Αμερικανός πρεσβευτής εικάζεται επίσης, ότι ανεφέρθη και εις την μετάβασιν του τέως υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Φ. Ερκίν εις την Μόσχαν, η οποία είχεν ως αποτέλεσμα διεθνώς μεν την δήλωσιν [του υπουργού Εξωτερικών της ΕΣΣΔ] Γκρομύκο υπέρ των τουρκικών απόψεων, εντός της Τουρκίας δε αναταραχήν, η οποία ωδήγησεν εις την πτώσιν της Κυβερνήσεως Ισμέτ Ινονού. Εις την Τουρκίαν, ως γνωστόν, και η Κυβέρνησις Αντνάν Μεντερές είχεν ανατραπή, ολίγον αφού ο μετέπειτα εκτελεσθείς πρωθυπουργός είχεν αποδεχθή πρόσκλησιν να μεταβή εις την Μόσχαν.