49 χρόνια πρίν… 10.ΙIΙ.1965

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ: Ουασιγκτών, 10.- Αι Ηνωμέναι Πολιτείαι διατηρούν την ελευθερίαν όπως διατάξουν τα αεροπλάνα και πολεμικά των σκάφη να καταφέρουν κτυπήματα εναντίον των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων της Λαϊκής Κίνας, εάν οι Κινέζοι επενέβαινον απ’ ευθείας εις την νοτιοανατολικήν Ασίαν. Οι Αμερικανοί επίσημοι αποφεύγουν να συζητήσουν «τους κανόνας εμπλοκής». Αλλά είναι πιθανόν ότι η Κίνα δεν πρόκειται να τύχη του προνομίου του απαραβιάστου των εδαφών της, όπως συνέβη εις τον πόλεμον της Κορέας, ότε τα αμερικανικά αεροπλάνα ημποδίσθησαν από του να καταδιώξουν τα κινεζικά αεροπλάνα πέραν του ποταμού Γιαλού, ο οποίος απετέλει τα σύνορα της Κίνας. […] Μεταξύ των άλλων, οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται ότι αι ατομικαί των εγκαταστάσεις εις Λοπ Νορ (φωτογραφία της 20ής Οκτωβρίου 1964 από αμερικανικό δορυφόρο), εις την επαρχίαν Σινκιάγκ, ευρίσκονται επί κεφαλής των αμερικανικών στόχων εάν ήθελον προκαλέσει την εξαπόλυσιν αντιποίνων. […]

Οι Κινέζοι κομμουνισταί έχουν περί τα 30 καταδιωκτικά Μιγκ εις αεροδρόμια γύρω από το Ανόι. Εν τούτοις δεν προσεπάθησαν να προκαλέσουν τα βομβαρδιστικά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νοτίου Βιετνάμ κατά την διάρκειαν των προσφάτων επιδρομών διεισδύσεως εναντίον βάσεων και εγκαταστάσεων εις το Βόρειον Βιετνάμ. […] Οι Αμερικανοί επίσημοι δεν ανησυχούν σοβαρώς σχετικώς με την δύναμιν της κινεζικής αεροπορίας και του ναυτικού, μολονότι οι Κινέζοι διαθέτουν περί τα 28 υποβρύχια, τα οποία θα ηδύναντο να απειλήσουν τον αμερικανικόν στόλον. Η κινεζική επίσης αεροπορία, κατ’ επίσημον εκτίμησιν, είναι αρκετά σημαντική διαθέτουσα περί τα 2.000 έως 2.500 αεροπλάνα [αν και δεν] δύνανται να αντιπαραταχθούν επί ίσοις όροις με τα τελευταίου τύπου τελειοποιημένα αμερικανικά αεροπλάνα τα ευρισκόμενα εις το Νότιον Βιετνάμ, την Ταϋλάνδην, τας Φιλιππίνας και επί των αεροπλανοφόρων. […] Απομένουν όμως αι τεράστιαι [κινεζικαί] δυνάμεις πεζικού, υπερβαίνουσαι τα δύο εκατομμύρια ανδρών, αι οποίαι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρώς υπ’ όψιν […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή