49 χρόνια πρίν… 3-ΙV-1965

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ»: Η αριστερά […] ενέτεινε την πίεσίν της επί της Κυβερνήσεως [Γεωργίου Παπανδρέου]. Ομάδες «Λαμπράκηδων», παρά την απαγόρευσιν της πραγματοποιήσεως συγκεντρώσεων, συνεκρότησαν τας πρώτας μεταμεσημβρινάς ώρας και την εσπέραν σειράν μικροδιαδηλώσεων και εδημιούργησαν προκλητικά επεισόδια, εις τας οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας. Επί τρίωρον, μεταξύ 7-10 μ.μ. το κέντρον της πόλεως μετεβλήθη εις τόπον συγκρούσεων, μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 22 άτομα, εκ των οποίων 13 ιδιώται και 9 αστυνομικοί. […] Συνελήφθησαν 51 διαδηλωταί, οι οποίοι και προσήχθησαν προς ανέκρισιν εις την Γενικήν Ασφάλειαν. Ομάδος «Λαμπράκηδων» ηγήθη ο μουσικοσυνθέτης Μ. Θεοδωράκης, ο οποίος διεμαρτυρήθη κατόπιν ότι εδάρη υπό των αστυνομικών. Η αστυνομία διέψευσεν όμως τούτο. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της ΕΦΕΕ κ. Γ. Γιαννουλόπουλος. [Πρόκειται για τον ιστορικό, καθηγητή Γιάννη Γιανουλόπουλο, ο οποίος εικονίζεται στη φωτογραφία ως ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση αργότερα εκείνη τη χρονιά. Η φωτογραφία προέρχεται από το Αρχείο του Νίκου Κωνσταντόπουλου.] Η οργάνωσις αυτή [«Λαμπράκηδες»] είχεν αποφασίσει, αλλά δεν ηδυνήθη να πραγματοποιήση την απαγορευθείσαν υπό της αστυνομίας αντιαμερικανικήν συγκέντρωσιν διά το Βιετνάμ εις τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. […] Την 1ην πρωινήν, η ΕΔΑ, εις ανακοίνωσίν της επετέθη με δριμύτητα  κατά της Κυβερνήσεως διά τα επεισόδια.

ΡΕΝΑ ΚΑΜΠΑΛΑΔΟΥ: Η βραδυά χοροδράματος της χορευτικής ομάδος Ρένας Καμπαλάδου επαναλαμβάνεται την προσεχή Δευτέραν […] εις το «Θέατρον Βεάκη», με έργα Χολστ, Σ. Ξαρχάκου κ.ά. Λαμβάνουν μέρος Ρένα Καμπαλάδου, Γ. Εμιρζάς, Α. Πέρης, Τζούλια Οικονόμου, Τ. Μαλτέζος κ.ά.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Οι σύγχρονες θεωρίες του Ηράκλειτου».  Υπό  του κ. Στ. Καστανού Μεδίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή