49 χρόνια πρίν… 4-ΙV-1965

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Προσήχθησαν χθες εις το αυτόφωρον τριμελές πλημμελειοδικείον οι συλληφθέντες ως ηθικοί αυτουργοί και πρωτεργάται των επεισοδίων που εδημιουργήθησαν την εσπέραν της Παρασκευής [2 Απριλίου 1965], κατά την διάρκειαν της επιχειρηθείσης παρά την απαγόρευσίν της διαδηλώσεως διά το Βιετνάμ. Εις αυτούς απηγγέλθησαν αι κατηγορίαι της εξυβρίσεως, προκλήσεως σωματικών βλαβών, τεντυμποϋσμού, παρακωλύσεως συγκοινωνιών και συμμετοχής εις παράνομον συγκέντρωσιν. Κατηγορούμενοι είναι οι φοιτηταί Δ. Μανωλάκος, Κ. Σαριδάκης, Σπ. Κάζος, Γ. Μούκας, Ν. Ηλιόπουλος και Κ. Βεργόπουλος, οι σπουδασταί της ραδιοτεχνικής σχολής, Κ. Μπακλαβάς και Χ. Σαρδέλλης, ο μαρμαρογλύπτης Ε. Μαράς και ο υφαντουργός Θ. Ψαραδέλης. Ως ηθικοί αυτουργοί κατηγορούνται ο πρόεδρος της ΕΦΕΕ Ι. Γιαννουλόπουλος και ο γενικός γραμματεύς αυτής Λ. Τσιλόγλου. Το δικαστήριον ανέβαλε αιτήσει των κατηγορουμένων την εκδίκασιν της υποθέσεως διά την Τρίτην.

ΕΝΩΣΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ: Ζωηραί κινήσεις σημειούνται εις τους κόλπους της κυβερνητικής παρατάξεως και αποβλέπουν εις την κατάληψιν ισχυρών διαπραγματευτικών θέσεων, διά την περίπτωσιν πτώσεως της Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και δημιουργίας μεταβατικού σχήματος. […] Προς συγκρότησιν ισχυράς ομάδος κινείται και ο κ. Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, του οποίου η προχθεσινή ομιλία επί της γενικής οικονομικής πολιτικής, παρουσία του ημίσεος και πλέον των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου επανέφερεν εις την επικαιρότητα το θέμα της επανόδου του ή μη εις την Κυβέρνησιν. Αι σχετικαί πληροφορίαι αναφέρουν ότι ο κ. πρωθυπουργός έχει καταλήξει εις την απόφασιν όπως ο υιός του αναλάβη εκ νέου την ηγεσίαν του οικονομικού τομέως.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Βαρσοβία, 3.- Πολωνοί συγγραφείς εζήτησαν μεγαλυτέραν ελευθερίαν από το κομμουνιστικόν κόμμα και επέκριναν την επιβολήν της ποινής του θανάτου δι’ οικονομικής φύσεως αδικήματα. Κατά τας υπαρχούσας πληροφορίας, ο 63ετής ποιητής κ. Γιαν Βύκα προεκάλεσε θύελλαν συζητήσεων όταν εζήτησε δραστικήν εκκαθάρισιν της ηγεσίας του πολωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πάντως, πολλοί συνεφώνησαν με την έκκλησίν του όπως καταργηθή η λογοκρισία και αρθούν οι περιορισμοί της ελευθερίας των συγγραφέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή