49 χρόνια πρίν… 30-ΙV-1965

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΣ: Η διαμάχη των εν τη Κυβερνήσει φατριών προσέλαβε χθες νέαν έντασιν. Το πρωινόν δημοσιογραφικόν όργανον του υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη [εφημερίς «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα], ο οποίος υπεχρεώθη –όπως και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Στέφανος Στεφανόπουλος– να δεχθή την επάνοδον του υιού του κ. πρωθυπουργού εις την Κυβέρνησιν, εξαπέλυσε βιαίαν επίθεσιν, εις υβριστικόν τόνον, εναντίον του κ. Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μετ’ ολίγας ώρας ωρκίζετο ως υπουργός – αναπληρωτής Συντονισμού. Παρά ταύτα, πανηγυρικός τόνος εδόθη εις την εκ μέρους του κ. Ανδρέα Παπανδρέου ανάληψιν των καθηκόντων του. Ο κ. Στεφανόπουλος απουσίαζεν επιδεικτικώς, αλλά παρίστατο το 1/3 των μελών της Κυβερνήσεως, βουλευταί, ανώτατοι αξιωματικοί και πλήθος κρατικών λειτουργών, με αποτέλεσμα να προκληθούν ειρωνικά σχόλια περί «οπερεττικής καταστάσεως». Ο υπουργός – αναπληρωτής προέβη κατόπιν εις δηλώσεις, διά των οποίων επεχείρησε να ενισχύση την εντύπωσιν ότι αναλαμβάνει και πάλιν την κατεύθυνσιν της οικονομικής πολιτικής –με γραμμήν αντίθετον από την διακηρυχθείσαν υπό των κ.κ. Στεφανοπούλου και Μητσοτάκη– ενώ την εσπέραν διεψεύδοντο αι πληροφορίαι του οργάνου του κ. Μητσοτάκη περί μειώσεως των αρμοδιοτήτων του κ. Ανδρέα Παπανδρέου. Ο αγών μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου αναμένεται ότι θα συνεχισθή σκληρός, με επιδίωξιν του κερδήσαντος τον «πρώτον γύρον», αλλά με σοβαράς απωλείας, πρωθυπουργού όπως ο υπουργός Οικονομικών υποταγή εις τον υιόν του ή υποβάλη παραίτησιν. Η ομάς του κ. Μητσοτάκη, από της πλευράς της, επεξέτεινε τας βολιδοσκοπήσεις της, και εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διά την δημιουργίαν ισχυρού αντιπαπανδρεϊκού μετώπου. Επί των εξελίξεων της εσωτερικής και της εξωτερικής καταστάσεως ενημέρωσε δι’ ολίγων ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου τον Βασιλέα Κωνσταντίνον, μετά την ορκωμοσίαν των νέων υπουργών.

Ο ΜΠΑΡΕΜΠΟΪΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο πιανίστας κ. Ντανιέλ Μπαρεμπόιμ θα συμπράξη ως σολίστ κατά την συναυλίαν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Δευτέραν εις το «Θέατρον Κοτοπούλη». Διευθύνει ο κ. Ανδρέας Παρίδης και θα εκτελεσθούν έργα Μπετόβεν και Καλομοίρη.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Το μάθημα της “Ορέστειας”». Υπό του κ. Αντόνιο Μπουέρο Βαλλιέχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή