49 χρόνια πρίν… 18-VΙ-1965

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΛΙΟΥ ΔΙΑ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ:  (Συζήτησις εις την Βουλήν διά το θέμα παραγραφής του «σκανδάλου» της ΔΕΗ. Ομιλεί ο Ηλίας Ηλιού, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς και αναφέρεται και εις τας συλλήψεις πολιτών διά την δολιοφθοράν εις τον Εβρον, εις την 164 Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, διοικητής της οποίας ήτο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο μετέπειτα δικτάτωρ. Η ΕΔΑ τον κατηγορούσε ως «κατασκευαστή» της δολιοφθοράς, ενώ το όνομά του είχε αναφερθεί -με τον κωδικό 817760- ως μέλους της επιτροπής που είχε καταστρώσει το σχέδιον «Περικλής» επί τη βάσει του οποίου εφηρμόσθη η «βία και νοθεία» των εκλογών του 1961. Λέγει λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Ηλιού: « […] Το ίδιον συμβαίνει και με το μέγα θέμα που εξέσπασε την εβδομάδα αυτήν από τους προβοκάτορας, ενώ το άρθρον 97 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι ιδιώται δύνανται να υπαχθούν υπό την δικαιοδοσίαν των στρατιωτικών δικαστηρίων, μόνον εις πράξεις στρεφομένας κατά της ασφαλείας των ενόπλων δυνάμεων και τούτο ηρμηνεύθη και από τους στρατιωτικούς δικαστικούς ότι το “δύναμαι” χρειάζεται νόμον διά τοιαύτην παραπομπήν. Ουδεμία δε διάταξις νόμου επιτρέπει αυτά τα οποία συνέβησαν την εβδομάδα αυτήν. Ο κύριος 817760, δηλ. ο αντισυνταγματάρχης [Γεώργιος Παπαδόπουλος], ο οποίος εις το σχέδιον “Περικλής”, ήτο ο κλειδοκράτωρ, δι’ αυτού του αριθμού τηλεφώνου, δεξί χέρι του αρχηγού της ΚΥΠ Νάτσινα, συνέταξεν ένα έγγραφον γνωσθέν εις τον αντιπολιτευόμενον την Κυβέρνησιν [Γεωργίου Παπανδρέου] τύπον, πριν γνωσθή από την Κυβέρνησιν και καλυπτόμενος πίσω από την πλάτην της Κυβερνήσεως, εκίνησε ολόκληρον τον κρατικόν μηχανισμόν. Και συνελήφθησαν ιδιώται εις τα τέσσαρα πέρατα της Ελλάδος, διότι ενώ αυτός όλα…

Π. Κανελλόπουλος: Οχι αυτός, η Κυβέρνησις.

Η. Ηλιού: Με συγχωρείτε κ. πρόεδρε, δεν έδωσα αφορμήν, παρακαλώ μη με διακόπτετε, είναι λεπτόν το θέμα. Εάν λοιπόν γίνεται αυτή η σειρά συλλήψεων παρά το Σύνταγμα και η παράδοσις εις τας στρατιωτικάς αρχάς, διατί αύριον ένας άλλος ή ο ίδιος ο κ. 817760, δεν θα γράψη ένα πόρισμα, χαρτί και στυλογράφον έχει, διά 500 ή 10.000 πολίτας; Υπάρχει όχι πίεσις, αλλά κατάλυσις των δημοσίων ελευθεριών, εάν παραδίδονται κατ’ αυτόν τον τρόπον ιδιώται εις τας στρατιωτικάς αρχάς […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή