Η έκταση μιας «επιδημίας»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακόσιες εξήντα συλλήψεις δεν είναι απλή υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν αφορούν άτομα που κατηγορούνται για παιδεραστία και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας. Η τεράστια αυτή επιχείρηση στήθηκε στη Βρετανία από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος. Οσο για το ποιόν των συλληφθέντων; Η γνωστή ιστορία: «πολίτες υπεράνω υποψίας». Γιατροί, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στην πρόνοια, συνταξιούχοι αστυνομικοί, μεταξύ αυτών, ένας παππούς με δεκαεπτά (!) εγγόνια (σε δύο από αυτά είχε ασελγήσει). Γύρω στα 400 παιδιά, που τύχαινε να βρίσκονται υπό την κηδεμονία των ατόμων που συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό τη φροντίδα των Αρχών.

Σύμφωνα με τον Danny Shaw, ανταποκριτή του BBC, «θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από αυτές τις συλλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παιδεραστίας στο Διαδίκτυο». Σημειωτέον, πολλά από τα άτομα αυτά δεν διακινούσαν απλώς σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά είχαν επιδοθεί σε ασελγείς πράξεις τα ίδια, κατά κανόνα σε παιδιά του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Πολύ πρόσφατα, το αμερικανικό περιοδικό The New Yorker αφιέρωσε αρκετές σελίδες στον Βρετανό συγγραφέα Edward St Aubyn, από τους σημαντικότερους σύγχρονους μυθιστοριογράφους που ανέδειξε η χώρα. Σε ένα από τα γνωστά profiles που δημοσιεύει το νεοϋορκέζικο έντυπο, παρουσιάζεται ο τραυματικός βίος του: ο St Aubyn είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού από τον ίδιο του τον πατέρα – γιατρό, ταλαντούχο ερασιτέχνη πιανίστα, άνθρωπο της ανώτερης κοινωνίας.

Ο (γεννημένος το 1960) St Aubyn, αφού επέζησε από την τοξικομανία, έγραψε τη μυθιστορηματική «Τριλογία του Πάτρικ Μέλροουζ». Μέσα από τα εξαιρετικά καλογραμμένα αυτά μυθιστορήματα αποκάλυψε το κρυμμένο οικογενειακό μυστικό κι όταν αργότερα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν «αυτό που στο βιβλίο συμβαίνει στον μικρό Πάτρικ συνέβη και σ’ εκείνον», παραδέχθηκε ανοιχτά την αλήθεια.

Το δράμα του Βρετανού συγγραφέα ή όλων αυτών των παιδιών που υπέφεραν από Καθολικούς ιερείς σε οικοτροφεία και ορφανοτροφεία, όπως επίσης η ανείπωτη φρίκη του υπογείου του Βέλγου Ντιτρού, όλα συντελέστηκαν σε μια εποχή δίχως Διαδίκτυο. Ουσιαστικά, το Διαδίκτυο μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την έκταση και το βάθος μιας, όπως τη χαρακτήρισαν οι Βρετανοί αστυνομικοί, «επιδημίας».

Πρόκειται για διεθνή «επιδημία». Κι εννοείται πως στη χώρα μας έχουμε πολλές φορές ενημερωθεί για συλλήψεις τέτοιων ατόμων. Ωστόσο, όπως γράφει και ο Βρετανός δημοσιογράφος του BBC, οι συλλήψεις δεν αρκούν για τη ριζική εξάρθρωση των κυκλωμάτων. Αστυνομικοί της πολύ καλά οργανωμένης εγχώριας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι, στην προσπάθεια για την ουσιαστική καταπολέμηση των κυκλωμάτων παιδεραστίας, εμπόδια δημιουργούνται εξαιτίας της απολύτως απαραίτητης, κατά τα άλλα, νομοθετικής αρχής προσωπικών δεδομένων που προστατεύει την ιερότητα και το απαράβατο της ιδιωτικής ζωής. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως οι Αρχές να βρουν μια φόρμουλα ώστε τα κυκλώματα αυτά να μην προστατεύονται, έστω και «από σπόντα», από κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή