49 χρόνια πρίν… 14.VIII.1965

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ Λ. ΚΥΡΚΟΣ: Μοιραία υπήρξε διά τον κ. Γεώργιον Παπανδρέου η άκαιρος αποκάλυψις της πραγματικής του πολιτικής συνισταμένης εις την «ανυποχώρητον» αντιδυναστικήν του πορείαν την οποίαν επιδιώκει να εφαρμόση με την βοήθειαν των κομμουνιστών, δημιουργών το Λαϊκόν Μέτωπον. Εξαπατών δημοσιογραφικούς παράγοντας οι οποίοι του συνέστησαν να καταβάλη προσπαθείας διά την αποκατάστασιν των σχέσεών του με το Στέμμα, ο κ. Παπανδρέου, ανέπτυξεν κατά την προχθεσινήν του ακρόασιν παρά τω Βασιλεί τα εκ διαμέτρου αντίθετα των όσων του είχον συστήσει να είπη. Εις την πρωτοφανή αυτήν εξαπάτησιν (sic) προέβη ο κ. Παπανδρέου υποκύψας εις συστάσεις και πιέσεις του υιού του Ανδρέου και του στενού συνεργάτου του κ. Λεωνίδου Κύρκου, οι οποίοι είχον συντάξει και το κείμενον των δηλώσεων το οποίον εδόθη εις την δημοσιότητα, ευθύς ως ο κ. Παπανδρέου έφθασεν εις το Καστρί μετά την βασιλικήν ακρόασιν.

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ: Μετά τας δύο χθεσινάς συσκέψεις των κ.κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου, Ηλία Τσιριμώκου και 15, πιθανώς, βουλευτών και εις δευτέραν φάσιν του κ. Σάββα Παπαπολίτη και 10 ακόμη βουλευτών, υπήρχον πληροφορίαι ότι εντός της ημέρας ή μεθαύριον Δευτέραν, το αργότερον, θα υπάρξουν δηλώσεις, εις πρώτην φάσιν των κ.κ. Στεφανοπούλου και Τσιριμώκου και 15, πιθανώς, βουλευτών, ότι καθίστανται ανεξάρτητοι της Ενώσεως Κέντρου. Εφ’ όσον τούτο συμβή, η εντολή του σχηματισμού της νέας κυβερνήσεως θα ανατεθή εις τον κ. Στεφανόπουλον, ή εις τον κ. Τσιριμώκον.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινοβουλευτική ομάς της ΕΡΕ, μετά συνεδρίασιν η οποία παρετάθη πέραν των πέντε ωρών, εξουσιοδότησεν ομοφώνως χθες τον αρχηγόν του κόμματος κ. Παναγιώτην Κανελλόπουλον να χειρισθή εν λευκώ το πολιτικόν θέμα.

ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ ΥΠΕΡ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ: Ομιλών εις την Κ.Ο. της ΕΡΕ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πιπινέλης […] επί του ενδεχομένου αναθέσεως της εντολής εις τον κ. Ηλίαν Τσιριμώκον, προέβη εις τον παραλληλισμόν με την περίπτωσιν του Κων. Τσαλδάρη, ο οποίος είχε παραχωρήσει εις εποχήν οξυτέρας εθνικής κρίσεως την εξουσίαν εις τον Θεμ. Σοφούλην, τόσον διαβληθέντα εθνικώς. [Σημ. «Φ»: Ο Τσιριμώκος αποτελούσε μέχρι της εκδηλώσεως της κρίσεως «κόκκινο πανί» διά την ΕΡΕ λόγω της συμμετοχής του, μέχρι του Κινήματος του Δεκεμβρίου, εις το ΕΑΜ και διότι είχεν διατελέσει μέλος της ΠΕΕΑ.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή