49 χρόνια πρίν στην «Κ» 2.XΙ.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 2.XΙ.1965

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

PEGGY ASHCROFT:  (Από κριτικό σημείωμα του Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου].) «Πρέσβειρα της αγγλικής δραματικής τέχνης από τις πλέον διακεκριμένες, η Dame Peggy Ashcroft μας έδωσε χθες βράδυ την ευκαιρία και τη χαρά να τη χειροκροτήσουμε στην αίθουσα του Βρεταννικού Συμβουλίου σ’ ένα ρεσιτάλ περισσότερον, δυστυχώς, απαγγελίας παρά ηθοποιίας -και το “δυστυχώς” εκφράζει τη δίψα που έμεινε δίψα μετά τα τρία-τέσσερα απαραμίλλως έξοχα δείγματα υποκριτικής δεξιοτεχνίας τα οποία αληθινά εγοήτευσαν κ’ εδωσαν απλώς νύξεις ενός μεστού ταλάντου που ανθοφορεί πλουσίως. Versatility θα εχαρακτήριζαν οι Αγγλοι την κυριώτερη αρετή της ηθοποιίας της Dame Πέγκυ. Πολύπλευρη και πολυδύναμη ευστροφία υποκριτικής, άνετη βαριατσιόνα εκφραστικής, άψογη εκφορά του λόγου -ο σαιξπηρικός στίχος ήταν ξεκόκκισμα κομπολογιού από μαργαριτάρια- φθόγγοι που ανεβοκατεβαίνουν την κλίμακα με βελούδινη απαλότητα, άλλοτε θωπεία του τόνου και άλλοτε βαρύ κτύπημα σφύρας σε ηχηρό μέταλλο, μια ανάσα πλούσια σε αναπάλσεις και η χειρονομία, η κίνησις, η φυσιογνωμική ευγλωττία, η λάμψις του βλέμματος που άλλοτε είναι οργή και άλλοτε πάθος, η απέριττη λιτότης της μιμικής, η θωπεία του μειδιάματος που φωτίζει την έκφραση, αισθάνεσαι ότι βρίσκονται στην υπηρεσία της υποκριτικής τέχνης της εξαιρετικής αυτής ηθοποιού από πολύν καιρό για να ημπορούν να υπηρετούν τόσον αβίαστα τις αξιώσεις του ρόλου. […]».

ΦΙΛΟΙ ΚΥΡΟΥ ΚΥΡΟΥ: Ο κ. Κύρος Κύρου παρέθεσεν γεύμα εις το ξενοδοχείον της «Μεγάλης Βρεταννίας» επ’ ευκαιρία των πενήντα χρόνων της δημοσιογραφικής του ζωής. Παρεκάθησαν οι κ.κ. Δ. Κιουσόπουλος, Σ. Μαρκεζίνης, Δ. Παπαμιχαλόπουλος, Φίλων Φίλων, Δ. Αργυρόπουλος, Π. Λυκουρέζος, Ν. Λούρος, Ι. Χαραμής, Γ. Μεζεβίρης, Μ. Σιφναίος, Αλ. Μπαλτατζής, Αρ. Κυριακίδης, Ι. Πασσάς, Αλ. Καββαδίας, Αθ. Μάτεσις, Σπ. Μελάς, Π. Πετρακόπουλος, Ι. Λάμψας, Κ. Παπαδούκας, Ι. Ζωγράφος, Ι. Ζαούσης, Γ. Σκλάβος, Κ. Οικονομίδης κ.ά.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «“Αφορισμοί και διαλογισμοί’’ του κ. Κωνστ. Δ. Τσάτσου». Υπό του κ. Γ. [ιώργου] Θέμελη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή