49 χρόνια πρίν… 19.XΙ.1965

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΑΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ: Δραματικάς αυτόχρημα εξελίξεις προσέλαβε χθες το πραξικόπημα των 36 μητροπολιτών όπως παρά την αντίθεσιν της Πολιτείας και την απόφασιν του Συμβουλίου της Επικρατείας προβή εις μεταθέσεις δύο ιεραρχών προς πλήρωσιν κενών θέσεων και εις απ’ ευθείας πλήρωσιν 15 άλλων εδρών. Πρωτοφανές εις την ιστορίαν της ελληνικής Εκκλησίας εχαρακτηρίζετο η διά της βίας υπό 4 μητροπολιτών προσαγωγή του Αρχιεπισκόπου [Χρυσοστόμου Β΄, φωτογραφία] εκ της οικίας του [εις την συνοικίαν Βύρωνος] εις το συνοδικόν μέγαρον. Ο Αρχιεπίσκοπος πυρέσσων χθες δεν προσήλθεν εις την παράνομον συνεδρίασιν κατόπιν δε αυτού μητροπολίται μεταβάντες εις την οικίαν του εζήτησαν όπως εξουσιοδοτήση άλλον ίνα προεδρεύση της συνεδριάσεως. Ο Αρχιεπίσκοπος ηρνήθη και κατόπιν αυτού οι μητροπολίται συσκεφθέντες απεφάσισαν όπως τον απειλήσουν με καθαίρεσιν και ταυτοχρόνως τον προσαγάγουν βιαίως εις το συνοδικόν μέγαρον όπερ έπραξαν υπό συνθήκας δραματικάς. Κατόπιν τούτου, προέβησαν εις την εκλογήν τεσσάρων νέων μητροπολιτών διά τας μητροπόλεις Σάμου, Μαντινείας, Κορινθίας και Δράμας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ: Εν τω μεταξύ, έντονος εξεδηλώθη η αντίδρασις της Πολιτείας. Μετά τρίωρον συνεδρίασιν του Υπουργικού Συμβουλίου ασχοληθέντος αποκλειστικώς με το πραξικόπημα των μητροπολιτών, εδημοσιεύθη εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εθυροκολλήθη εις το συνοδικόν μέγαρον και εκοινοποιήθη επί αποδείξει εις τον Αρχιεπίσκοπον το δίαταγμα της λήξεως των εργασιών της Ιεραρχίας.

VALENTIN GHEORGHIU: Ο Ρουμάνος πιανίστας Βαλεντίν Γεωργίου θα λάβη μέρος ως σολίστ εις την συναυλίαν που θα δώση η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την προσεχή Δευτέραν [22 Νοεμβρίου 1965] εις το «Θέατρον Κοτοπούλη», κατά την οποίαν θα ερμηνεύση το «Κουαρτέτο για πιάνο και ορχήστρα» του Σούμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή