49 χρόνια πρίν… 16.Ι.1966

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΕΣΩΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΑΡΕΣ: Τέσσαρες αξιωματικοί εκ των 10 επιβαινόντων του συντριβέντος επί της κορυφής «Νεραϊδόρραχη» του Χελμού αμερικανικού αεροπλάνου «Ντακότα» [Douglas C-47A-20-DK (DC-3) USAF] επέζησαν και ήδη ευρίσκονται εν ασφαλεία επί του αεροπλανοφόρου «Φέρεσταλ», πλέοντος εις Ιόνιον. […] Ούτε αι ελληνικαί ούτε αι αμερικανικαί αρχαί έδωσαν εις την δημοσιότητα τα ονόματα των επιζησάντων και των νεκρών. Εγνώσθη ότι εκ των διασωθέντων ο ένας είναι τραυματισμένος, οι άλλοι δε τρεις φέρουν μόνον μώλωπας. Η προσέγγισις εις τον τόπον της καταστροφής κατέστη δυνατή την 10ην πρωινήν χθες. Καθ’ όλην την διάρκειαν της νυκτός, αμερικανικά αεροσκάφη υπερίπταντο του τόπου του δυστυχήματος και έρριπτον φωτοβολίδας και εφώδια προς τους διασωθέντας, οι οποίοι με σήματα από την χιονοσκεπή κορυφήν επέτυχον να ειδοποιήσουν τα αεροπλάνα περί της παρουσίας των.

Εκκινήσαντα από το χωρίον Λουσοί, την αυγήν, τα συνεργεία διασώσεως αποτελούμενα από χωροφύλακας, τμήματα χιονοδρόμων του ΚΕΤΕΣ Πατρών και χωρικούς έφθασαν εις τον τόπον του δυστυχήματος ολίγα λεπτά μετά την προσγείωσιν ελικοπτέρου. Η πορεία των επί των χιόνων, δυσχερής και επίπονος, διεκόπη προς στιγμήν και τα συνεργεία διασώσεως εζήτησαν διά του ασυρμάτου από το ΓΕΣ την αποστολήν ελικοπτέρου διά να παραλάβη τους άνδρας. […] Το ελικόπτερον έφθασε πράγματι υπεράνω της κορυφής «Νεραϊδόρραχη» περί την 10ην πρωινήν υπό τας οδηγίας των διασωθέντων Αμερικανών αξιωματικών, προσεγειώθη πλησίον της ατράκτου του καταπεσόντος αεροσκέφους. Μετ’ ολίγον έφθασαν και οι άνδρες των συνεργείων και ωργανώθη αμέσως η μεταφορά των επιζώντων. [Φωτογραφία Αντώνιος Κουκουλάς.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή