49 χρόνια πρίν… 26.Ι.1966

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ: Λονδίνον, 25.- Εγκυροι πηγαί εις το Κάιρον απεκάλυψαν σήμερον ότι αι Ηνωμέναι Πολιτείαι προέβησαν εις νέον διάβημα ειρηνεύσεως προς το Ανόι και προσεφέρθησαν να συνεχίσουν την διακοπήν των βομβαρδισμών εναντίον του Βορείου Βιετνάμ μέχρις ότου λάβουν απάντησιν εις αυτό. Η νέα προσφορά διεβιβάσθη προς τους επισήμους Αιγυπτίους παρά του εν Καΐρω Αμερικανού πρεσβευτού κ. Λούσιους Μπατλ (φωτογραφία), εις χθεσινήν συνάντησίν του με τον Αιγύπτιον υφυπουργόν Εξωτερικών κ. Μωχάμετ Χασάν Ελ Ζαγιάτ, ο οποίος την μετεβίβασεν εις τον κ. Γκυγιέν Χουάν, πρεσβευτήν του Βορείου Βιετνάμ, μετά τινας ώρας. […] Η νέα αμερικανική επαφή εγένετο όταν απερρίφθη από το Ανόι προσφορά της Ουασιγκτώνος διαβιβασθείσα την παρελθούσαν Πέμπτην [20 Ιανουαρίου 1966] παρά του κ. Μπατλ διά του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών κ. Μαχμούντ Ριάντ. Ο κ. Μπατλ, κατόπιν οδηγιών εξ Ουασιγκτώνος, εζήτησεν από την Ηνωμένην Αραβικήν Δημοκρατίαν [Αίγυπτος] όπως τηρήση επαφήν με το Ανόι. […] Αι πολεμικαί επιχειρήσεις εις το Νότιον Βιετνάμ συνεχίζονται, αλλ’ οι Βιετκόγκ αποφεύγουν ευρείαν επαφήν. Διαπιστούται ότι παρά την παρουσίαν 200.000 περίπου Αμερικανών στρατιωτών, η θέσις των κυβερνητικών παραμένει εξασθενημένη και οι Βιετκόγκ ελέγχουν ως και πρότερον περί τα u00BE της χώρας.

ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΔΙ’ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΙΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ: Ενδοκυβερνητική διαφωνία προεκλήθη χθες, χωρίς ευρυτέραν συνέχειαν όμως, εξ αφορμής του νομοσχεδίου [του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Στεφανάκη] περί απολύσεως των υπολοίπων κρατουμένων καταδίκων κομμουνιστών. […].

ΚΥΜΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ: Συνεχίζονται και σήμερον αι απεργίαι των δημοτικών υπαλλήλων και του προσωπικού των συγκοινωνιακών μέσων πρωτευούσης. Εις την απεργίαν των δημοτικών υπαλλήλων συμμετέχουν από σήμερον και οι υπάλληλοι του πολιτικού νοσοκομείου. Εξ άλλου, από σήμερον αρχίζει εξαήμερος πανελλαδική απεργία των αρτεργατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή