49 χρόνια πρίν… 30.I.1966

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

JAN και SBIGNIEW PARANDOWSKI: Ο Πολωνός συγγραφέας Γιαν Παραντόφσκι εξέδωσε τελευταία στην Βαρσοβία ένα επιμελημένο λεύκωμα αφιερωμένο στην Ελλάδα. Το λεύκωμα αυτό περιλαμβάνει δύο περίπου εκατοντάδες φωτογραφιών από τον τόπο μας, οι οποίες πάρθηκαν όλες από τον ίδιο τον γιο του συγγραφέα, τον Ζμπίγκνιεφ Παραντόφσκι και έχουν το χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζουν ένα είδος ανταποκρίσεως ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, ανάμεσα στα αθάνατα μνημεία της ελληνικής τέχνης και στα πρόσωπα, στους ανθρώπους της σύγχρονης ελληνικής ζωής. Οι πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή είναι ότι το λεύκωμα εσημείωσε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας του μεγάλη επιτυχία κι ότι 20.000 αντίτυπα εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ:  (Υπό του κ. Βίκτωρος Ζόρζα.) Λονδίνον, Ιανουάριος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της κομμουνιστικής Κίνας, περί του οποίου επανειλημμένως έγινε λόγος εσχάτως, ήρχισεν ήδη να εκδηλούται και εν τω φανερώ. Ενας λόγος του αρχηγού της «πολιτικής διοικήσεως» του στρατού Χσιάο Χούα, που εδημοσιεύθη εις τον Τύπον του Πεκίνου, εκφράζει αμφιβολίας διά την νομιμοφροσύνην μερίδος του σώματος των αξιωματικών του στρατεύματος, ζητεί να γίνη εκκαθάρισις του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και αποκαλύπτει ότι η κυρία διαφορά έγκειται εις την διάστασιν γνωμών μεταξύ της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και των ηγετών του στρατού επί της στρατιωτικής τακτικής που πρέπει να ακολουθηθή, προκειμένου ο κινεζικός στρατός να προετοιμασθή διά το ενδεχόμενον πολέμου εναντίον των ΗΠΑ. […] Η έκκλησις του Χσιάο Χούα διά την συνέχισιν του αγώνος καθιστά προφανές ότι η πολιτική ηγεσία φοβείται ότι αι απόψεις της δεν έχουν απολύτως επικρατήσει και ότι προσπαθεί να κινητοποιήση την κοινήν γνώμην του κόμματος εναντίον της πείσμονος αντιπολιτεύσεως. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή