49 χρόνια πρίν… 26.IΙ.1966

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Ηνωμένα Εθνη, Φεβρουάριος. (Του ανταποκριτού μας Σολ. Κοντομήτρου).- Η ίδρυσις ισλαμικού πολιτικού συνασπισμού αποτελεί, κατά τον αμερικανικόν Τύπον, αντικείμενον σοβαρωτάτης προσοχής όχι μόνον διά τον ΟΗΕ και τας μεγάλας Δυνάμεις, αι οποίαι έχουν επωμισθή την ευθύνην της διατηρήσεως της ειρήνης. Επίσης μέγας αριθμός μικρών χωρών και κοινωνικών ομάδων, αντιμετωπίζουν το πανισλαμικόν κίνημα ως επερχομένην απειλήν κατά της ιδίας αυτών ασφαλείας. Το κίνημα επεξετάθη εις όλας τας ηπείρους υπό την μορφήν της μυστικής συνωμοτικής οργανώσεως «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και επειδή βασίζεται επί της καλλιεργείας «μίσους προς τους αλλοδόξους» και αποβλέπει εις πολιτικοστρατιωτικούς σκοπούς διεθνούς εκτάσεως, δικαιολογεί πλήρως τας ανησυχίας, διότι θα δημιουργήση νέαν αιτίαν εσωτερικών συγκρούσεων εις τους λαούς μικτής θρησκευτικής συνθέσεως και θ’ αποτελέση ολονέν διογκούμενον κίνδυνον διά τας χώρας με άλλα θρησκεύματα. […].

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΕΫΖΑΛ: Ο βασιλεύς Φεϋζάλ της Σαουδικής Αραβίας προωθεί δραστηρίως την ισλαμικήν συμμαχίαν, περιλαμβάνουσαν τώρα το Ιράν, την Τουρκίαν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ιορδανίαν, το Μαρόκον, την Τυνησίαν, την Ινδονησίαν, την Μαλαισίαν, την Αλβανίαν κλπ. Υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας […].

Ο ΑΦΡΩΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ: Αι ενέργειαι του Φεϋζάλ υποστηρίζονται υπό των μεγάλων εταιριών αι οποίαι εκμεταλλεύονται τας πετρελαιοπηγάς της περιοχής, όπως και από τας Κυβερνήσεις Αγγλίας και Αμερικής λόγω των συναφών οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων των.

ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ: Επιφανειακός σκοπός του είναι να θραύση τα εθνικά κινήματα τύπου Νάσερ και να δημιουργήση ισχυρόν φράγμα κατά του κομμουνισμού, δοθέντος του αντικομμουνιστικού φανατισμού των μουσουλμάνων. […].

ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ: Οπισθεν της κινήσεως είναι επίσης η φιλοδοξία της Τουρκίας, η οποία ανεζωπύρησε την ιδέαν του πανισλαμισμού με την οργάνωσιν του ΣΕΝΤΟ. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή