49 χρόνια πρίν… 11.ΙΙΙ.1966

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LOUIS JOUVET – MADELEINE OZERAY: Παρίσιοι, Μάρτιος.- Η ιστορία μιας μεγάλης αγάπης που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια και ένα αμερόληπτο πορτραίτο εκείνου που υπήρξε ένα από τα τελευταία «ιερά τέρατα» της σκηνοθεσίας είναι το βιβλίο της Μαντλέν Οζεραί «Για πάντα κ. Ζουβέ» που εκυκλοφόρησε τελευταίως στο Παρίσι. «Ακόμη και σήμερα το ξέρω πως είναι μαζί μου, πως με περιβάλλει και με προστατεύει», λέγει η ηθοποιός με μια παράξενη έκφραση στο βάθος των γαλανών ματιών της: είναι το βλέμμα που είχε ως Αγνή στο «Σχολείο γυναικών», πριν 20 χρόνια, ή στην «Οντίν» του Ζιρωντού (φωτογραφία). Το βλέμμα που είχε προσφάτως ως Τρελλή του Αγίου Σουλπικίου στην «Τρελλή του Σαγιό». […] «Κατά βάθος», μουρμουρίζει η Μαντλέν Οζεραί, ο Ζουβέ «ήταν πολύ συνεσταλμένος. Επίσης αναποφάσιστος, πράγμα που τον έκανε πολύ οξύ μερικές φορές. Ασφαλώς μου χάρισε πολλή τρυφερότητα, παρ’ ότι με έκανε και να υποφέρω πολύ. Γιατί ήταν βίαιος. Ακόμη και η έκφρασίς του ήταν σκληρή…» «Ναι, αλλά καλλιέργησε και την ηθοποιό που είχετε μέσα σας.» «Και όμως, λέει η Οζεραί, ο Ζουβέ δεν καλλιέργησε ποτέ κανέναν εκτός από τον εαυτό του. Γοήτευε, χωρίς να προσπαθή να γοητεύση. Δεν ήταν μάγος. Γι’ αυτό και δεν μπόρεσε ποτέ να δώση στην σκηνή παρά μόνο μια διάστασι της προσωπικότητος του Δον Ζουάν.» […].

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ: Η δίκη της συλληφθείσης κομμουνιστρίας Ελλης Αλεξίου, κατηγορουμένης διά παράβασιν του νόμου 509, προσδιωρίσθη ενώπιον του πενταμελούς εφετείου Αθηνών διά την 28ην Μαρτίου.

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΚΟΥΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ:  (Τα νέα βιβλία.) Ι. Ν. Σκουτεροπούλου: «Η Ιστορία και η διδακτική αυτής». Σχ. 8ον. Σελ. 343. Εκδοσις της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας. Αθήναι 1965.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ:  (Τα νέα βιβλία.) Δημήτρη Ραυτόπουλου: «Οι ιδέες και τα έργα». Δοκίμια. Σχ. 8ον. Σελ. 317. Εκδόσεις «Δίφρος». Αθήναι 1965.

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ:  (Τα νέα βιβλία.) Μάνου Ελευθερίου: «Η σφαγή». Διηγήματα. Σχ. 8ον. Σελ. 70. Εκδόσεις «Προβολή». Αθήναι 1965.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή