Το ανέφικτο ολικής νίκης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για νομοσχέδιο σχετικό με αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως, επί του οποίου υπήρχε μάλιστα ευρύτατη ομοφωνία, δημιούργησε οικτρά εντύπωση σε όσους την παρακολούθησαν. Η αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής ευταξίας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη όλων των βουλευτών, όλων των παρατάξεων. Εάν οι εκπρόσωποι του έθνους είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα θηριοτροφείου που εξέπεμπαν χθες επί ώρες, τότε παρέλκει η ενασχόληση ημών των πολιτών μαζί τους.

Αλλά το όλο θέμα, όσο και εάν σκανδαλίζει την κοινή γνώμη, είναι επί της ουσίας παρεμπίπτον. Η ελληνική τραγωδία διαδραματίζεται εκτός συνόρων. Εκεί όπου η «λαϊκή εντολή», το όποιο «συμβόλαιο» με τους πολίτες και την κυβέρνηση που αναδεικνύει η κάλπη έχουν περιορισμένη σημασία.

Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που είχε επισημανθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες από όλες τις πλευρές, δίχως να έχει επιλυθεί, αυξήθηκε δραματικά, με την κατίσχυση της λογικής των αγορών επί της πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιστεύει ακραδάντως ότι το πρόβλημα σχέσεων της Ελλάδος με τους εταίρους μας είναι στη βάση του «πολιτικό». Ανέλαβε πρωτοβουλία και εζήτησε τη σύγκληση εξαμερούς διασκέψεως –με τη συμμετοχή των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας– για μια πολιτική συζήτηση. Το αίτημα έγινε δεκτό, μόνον που προσετέθη και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είχε την πρόθεση να υπερκεράσει η ελληνική πλευρά.

Θα ήταν προτιμότερο εάν ο κ. Τσίπρας ανταποκρινόταν στην πρόσκληση της Γερμανίδος καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και είχε μαζί της διμερή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα. Οι συνομιλίες θα ήσαν άτυπες, θα είχαν αποκλειστικά πολιτική διάσταση και εάν ακόμη κατέληγαν σε αποτυχία, αυτή θα ήταν δυνατόν να μη δημοσιοποιηθεί. Η επταμερής «διάσκεψη» δεν διασφαλίζει τίποτε από τα προηγούμενα.

Με την τροπή, ωστόσο, που έλαβαν τα πράγματα, θα ήταν σκόπιμο εάν οι συζητήσεις σήμερα έχουν χαρακτήρα διερευνητικό και μόνον. Μία ρήξη στο επίπεδο της «επταμερούς» θα όριζε πορεία άνευ επιστροφής. Η σύγκρουση πρέπει να εκτυλίσσεται σε επίπεδο κατώτερο. Ποτέ στην κορυφή.

Ο πρωθυπουργός έχει δίκαιο όταν υποστηρίζει ότι η αντιπαράθεση με την Ε.Ε. έχει διάσταση πρωτίστως πολιτική και όχι οικονομική. Η δημοσιονομική πειθαρχία που επιβλήθηκε στην Ευρωζώνη αμφισβητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία που ανέλαβε –ακούσα άκουσα– την ηγεσία της Ε.Ε., έχει ανάγκη να αποδείξει ότι η επιλογή της για την αντιμετώπιση της κρίσεως «λειτουργεί» έστω και εάν συνθλίβεται η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη δεκαετιών.

Ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός που έρχεται καθημερινώς σε επαφή με μια άτεγκτη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γνωρίζει ότι η σύγκρουση έχει μόλις αρχίσει, ότι η ολική νίκη είναι ανέφικτη και ότι αρκούν κάποιες επιτυχίες, κατά τακτά διαστήματα. Αλλά αυτά κατά την προσεχή συνάντησή του με την κ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή