49 χρόνια πρίν… 15-ΙV-1966

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΝΤΕΛ ΣΑΛΑΜ ΑΡΕΦ: Βαγδάτη, 14.- Ο ραδιοσταθμός της πρωτεύουσας του Ιράκ μετέδωσε σήμερον ότι ο πρόεδρος της χώρας στρατάρχης Αμπντέλ Σαλάμ Αρεφ εφονεύθη την νύκτα της Τετάρτης [13 Απριλίου 1966], όταν το ελικόπτερον του οποίου επέβαινε μετά της συνοδείας του συνετρίβη καταληφθέν από ανεμοθύελλαν 20 λεπτά μετά την απογείωσίν του από τόπον πολιτικής συγκεντρώσεως πλησίον της Βασσόρας. Συμφώνως προς τας μεταδοθείσας πληροφορίας, τα πτώματα των 11 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος είχαν καταστή αγνώριστα εκ των εγκαυμάτων, εξαιρέσει του πτώματος του προέδρου Αρεφ. Επί του ελικοπτέρου ευρίσκοντο ο στρατηγός Λατίφ Νταρατζί, υπουργός Εσωτερικών, ο Μαστάφα Αμπντουλλάχ, υπουργός Βιομηχανίας, ο κυβερνήτης της Βασσόρας Μωχάμετ Χαγιάννι, δύο άλλοι στρατιωτικοί, ο γραμματεύς του Προεδρικού Μεγάρου, ο υπασπιστής του Αρεφ, υπάλληλος του υπουργείου βιομηχανίας και ο πιλότος. […] Υποψήφιος διά την διαδοχήν θεωρείται ο αδελφός του φονευθέντος προέδρου Αμπντέλ Ραχμάν Μουχάμετ Αρεφ.

ΔΙΑΣΩΣΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Διά της προσχωρήσεως εις την κυβερνητικήν παράταξιν του κ. Ιωάννου Γιαμά, βουλευτού Ημαθίας της Ενώσεως Κέντρου, αγγελθείσης περί το μεσονύκτιον, τερματίζεται η πρωτοφανούς εντάσεως και εκτάσεως εκστρατεία προς ανατροπήν της Κυβερνήσεως Στεφάνου Στεφανοπούλου, [μετά την χθεσινήν παραίτησιν του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών Ηλία Τσιριμώκου και την αποχώρησίν του από την κυβερνητικήν πλειοψηφία μετά δύο ακόμα βουλευτών] η οποία αποκτά την απόλυτον πλειοψηφίαν των 151 βουλευτών. […] Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου ενεφανίζετο διστακτικός, ανθιστάμενος εις τας πιέσεις [προς ανατροπήν της Κυβερνήσεως των Αποστατών] και προσπαθών να αποφύγη την κατάθεσιν προτάσεως μομφής εις την Βουλήν.

ΕΒΔΟΜΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Εις το Ζάππειον Μέγαρον ο πρόεδρος του ΕΟΤ καθηγητής κ. Ιωάννης Γεωργάκης εκήρυξε την έναρξιν των εκδηλώσεων της «Πρώτης Ελληνικής Εβδομάδος Συγχρόνου Μουσικής» […]. Ωμίλησαν επίσης ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Γκαίτε» κ. Κλ. Σουλτς, ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Ινστιτούτου κ. Μοντουόρι και οι κ.κ. Γιάννης Παπαϊωάννου (πρόεδρος του Συνδέσμου Συγχρόνου Μουσικής), ως και ο μουσικολόγος κ. Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου (γενικός γραμματεύς του Συνδέσμου).

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ: Εξυμνητική κριτική για το έργο του Πέτερ Βάις «Μαρά – Σαντ» και την παράστασή του από το Θέατρο Τέχνης σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή