49 χρόνια πρίν… 22-ΙV-1966

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΙΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Χιούστον (Τέξας), 21.- Ιατροί ετοποθέτησαν σήμερον τεχνητήν καρδίαν εις το στήθος ανθρώπου διά να ελαφρύνουν το βάρος εργασίας της πασχούσης καρδίας και ακολούθως ηγωνίσθησαν διά να κρατήσουν τον ασθενή εις την ζωήν όταν εσημειώθη πτώσις της πιέσεως του αίματος. Μετά δίωρον, εν τούτοις, από την τοποθέτησιν της τεχνητής καρδίας και 6 ώρας από της ενάρξεως της εγχειρήσεως τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα ήσαν κανονικά και ήρχισεν η ραφή της τομής. Ο εγχειρηθείς ονομάζεται Μαρσέλ Ντεράντερ, είναι ηλικίας 65 ετών και λόγω της καρδιοπαθείας δεν ηδύνατο να εργασθή. Ως εξηγήθη, η τεχνητή καρδία μετέφερεν αίμα από την καρδίαν του ασθενούς εις την κυρίαν αρτηρίαν, την αορτήν, εκ της οποίας τροφοδοτούνται αι άλλαι αρτηρίαι. Η νέα τεχνητή καρδία έχει μέγεθος πορτοκαλίου, ζυγίζει ολιγώτερον του ημίσεως χιλιογράμμου και κινείται διά πεπιεσμένου αέρος παρεχομένου διά μηχανής παλμικής. […] Οι κατασκευάσαντες την τεχνητήν καρδίαν λέγουν ότι διά της χρησιμοποιήσεώς της θα σωθούν χιλιάδες καρδιοπαθών. [Σημ. «Φ»: Η φωτογραφία είναι από την συγκεκριμένη εγχείρηση. Διακρίνεται ο δρ Michael E. DeBakey και δεξιά του, ο δρ Domingo Liotta, επίτευγμα των οποίων είναι η σημαντική ιατρική καινοτομία.]

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΡΟΣ: Κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ακαδημαϊκός διά την μίαν έδραν της Ιατρικής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Λούρος.

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΗΝΗ» του κ. Γ. Εμιρζά παρουσιάζει σήμερον 9.30 μ.μ. εις το «Θέατρον Βεργή» το έργον «Ξενοδοχείον Κίρκη» του κ. Δ. Χριστοδούλου, με συμμετοχήν των ηθοποιών Λήδας Πρωτοψάλτη, Χαράς Κανδρεβιώτου, Λ. Κοτσίρη, Θ. Παπαγεωργίου, Φ. Βλάχου, Ν. Παπαναστασίου, Τζ. Ζάρπα και Θ. Κανέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή