49 χρόνια πρίν… 23-ΙV-1966

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ: Τα νέα βιβλία. Αγγελου Σικελιανού: «Λυρικός βίος». Τόμος Β΄. Σχ. 8ον. Σελ. 155. Εκδόσεις «Ικαρος». Αθήναι 1966. [Σημ. «Φ»: Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του δευτέρου τόμου των ποιημάτων του μεγάλου μύστη, την οποία έχει επιμεληθεί ο Γ. Π. Σαββίδης].

Στίχοι από το «Γιατί βαθιά μου δόξασα»:

Γιατί ποτέ δε λόγιασα το πότε και το πώς / μα βύθισα τη σκέψη μου μέσα στην πάσαν ώρα, / σα μέσα της να κρύβονταν ο αμέτρητος σκοπός, / να τώρα που, η καλοκαιριά τριγύρα μου είτε μπόρα, / λαμπ’ η στιγμή ολοστρόγγυλη στο νου μου σαν οπώρα, / βρέχει απ’ τα βάθη τ’ ουρανού και μέσα μου ο καρπός!..

ΒΙΕΤΝΑΜ: Λονδίνον, 22.- Μετά την Κίναν και το Βόρειον Βιετνάμ απέρριψε σήμερον την πρότασιν του Αμερικανού γερουσιαστού κ. Μάνσφηλντ περί συγκλήσεως διασκέψεως ειρήνης διά το Βιετνάμ είτε εις την Βιρμανίαν είτε εις την Ιαπωνίαν.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: Κίεβον (Ουκρανία), Απρίλιος.- Ως μεταδίδει το πρακτορείον Ρώυτερ, το μέγα εβραϊκόν νεκροταφείον του Κιέβου, το οποίον εβεβηλώθη και κατεστράφη υπό των Ναζί κατά την διάρκειαν του πολέμου, θα χρησιμοποιηθή τώρα ως οικόπεδον διά την ανέγερσιν οικοδομών. Σημειωτέον ότι το εν λόγω νεκροταφείον από του τερματισμού του πολέμου, ουδέποτε εχρησιμοποιήθη διά ταφήν νεκρών. Τούτο κείται βορειοδυτικώς της πόλεως, πλησίον της λοφώδους περιοχής Μπάμπι Γιαρ, όπου οι κατακτηταί Γερμανοί εθανάτωσαν 100.000 άτομα. Κατά τον πόλεμον παρεχωρήθη εις τους Εβραίους νέον νεκροταφείον διά να θάπτουν τους νεκρούς των. Εξ άλλου απεφασίσθη όπως ανεγερθή εις Κίεβον αναμνηστικόν μνημείον των θυμάτων των σφαγών του Μπάμπι Γιαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή