49 χρόνια πρίν… 3-V-1966

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΙΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ: Υπό του υπουργού της Δικαιοσύνης κ. Κ. Στεφανάκη υπεγράφησαν χθες, κατόπιν γνωμοδοτήσεως της αρμοδίας επιτροπής, αποφάσεις διά των οποίων απολύονται οι κάτωθι κατάδικοι του νόμου 375/1936 περί κατασκοπείας: 1) Ζαφ. Ι. Ζαφειριάδης, εκ Κομοτηνής, ετών 42. Εξέτισεν 11 έτη και είχεν υπόλοιπον 8 έτη. 2) Αντ. Αστ. Καρκαγιάννης, από τα Αμπελάκια Τυρνάβου, ετών 34. Εξέτισεν 7 έτη, είχε δε υπόλοιπον 4 έτη. (Στη φωτογραφία, ο Αντώνης Καρκαγιάννης κατά την απολογία του ενώπιον του Στρατοδικείου Αθηνών, τον Ιούλιο του 1959.) 3) Αντ. Ε. Συγγελάκης, εξ Αθηνών, ετών 38. Εξέτισεν 7 έτη με υπόλοιπον 3 έτη. 4) Γ. Τρικαλινός, από τον Αλμυρόν, ετών 51. Εξέτισεν 7 έτη με υπόλοιπον 3 έτη. 5) Χρ. Δ. Χρήστου, αρτεργάτης, από το χωρίον Σελιτσιάνα Ιωαννίνων, ετών 37. Εξέτισε 12 έτη, με υπόλοιπον 3 έτη.

ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ:  (Από κριτική του Ανδρέα Καραντώνη για τα δοκίμια του Ηλία Πετρόπουλου «Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης».) «Πολλές ιδιορρυθμίες, πρωτοτυπίες, παραξενιές, που ένας ρασιοναλιστής, όχι αδικαιολόγητα, θα τις χαρακτήριζε και “λόξες”, μας ήρθαν κατά καιρούς, από τη Θεσσαλονίκη. Πρώτος και πιο παληός, ο Νίκος Πεντζίκης. Για να μην αναφέρουμε άλλους, στεκόμαστε στον πιο πρόσφατο “ιδιόρρυθμο” ή “λοξάτο”. Είναι ο Ηλίας Πετρόπουλος. Σ’ ένα τεύχος που είναι ψηφιδωτό συνθεμένο από μικρά δοκίμια, από ερωτικές επιστολές, από “Εισαγωγικούς Νόμους” χωρισμένους σε άρθρα, κι από άλλα παρόμοια, παρουσιάζει το συμπλεγματικό τρίπτυχο “Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης”. […] Και με όλη την εκζήτησή του, […] οι επί μέρους οξύτατες παρατηρήσεις και ψυχολογικές αναφορές στα έργα των τριών Ελλήνων δημιουργών […] του αποσπούν φωσφορισμούς ιδιοφυΐας […].»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή