49 χρόνια πρίν… 6-V-1966

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΘΕΝ ΤΑ «ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ»: Χογκ Κογκ, Μάιος. Ανταπόκρισις του κ. Seymour Topping. (Αποκλειστικότης «The New York Times» – «Καθημερινής»).- Το κινεζικόν Κομμουνιστικόν Κόμμα, προβαίνον εις ευρυτάτην εκκαθάρισιν εις τον πνευματικόν τομέα, προειδοποίησε επιφανείς διανοουμένους ότι οφείλουν να συμμορφωθούν εις τας επικρίσεις που εκτοξεύονται εναντίον των από χωρικούς, εργάτας και στρατιώτας. Το «Λουγκ Τσι», το θεωρητικόν περιοδικόν της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, έγραφεν ότι «ευρεία πολεμική» διεξάγεται μεταξύ των ακαδημαϊκών κύκλων. Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή συνήθων πολιτών εις την κριτικήν λογοτεχνικών και θεωρητικών έργων υποδηλοί την «επικειμένην καταδίκην» των διανοουμένων που είναι προσκολλημένοι εις τα καπιταλιστικά πρότυπα. [Σημ. «Φ»: Ο καπιταλισμός -τουλάχιστον ο εν Ελλάδι- φαίνεται πως υιοθέτησε παραγωγικά τον πολιτιστικό λαϊκισμό των Κινέζων κομμουνιστών διά των λεγομένων «βραβείων κοινού», δηλαδή διά της συμμετοχής συνήθων πολιτών εις την κριτικήν λογοτεχνικών έργων…] Το Κόμμα […] επέκρινε ιδιαιτέρως τους διανοουμένους εκείνους που αντιδρούν εις την τοιαύτην κριτικήν «τηρούντες αριστοκρατικήν και υπεροπτικήν στάσιν». «Οι εργάται, αγρόται και στρατιώται που είναι ωπλισμένοι με την σκέψιν του Μάο Τσε Τουγκ, έχουν το οξύτερον αισθητήριον διά να διακρίνουν τα εύοσμα άνθη από τα δηλητηριώδη ζιζάνια», έγραφε το περιοδικόν του Κόμματος.

Ο ΧΑΪΖΕΝΜΠΕΡΓΚ ΣΤΟ ΕΜΠ: Απόψε ο καθηγητής κ. Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (βραβείον Νομπέλ Φυσικής 1932) θα δώση διάλεξιν εις το αμφιθέατρον του Πολυτεχνείου με θέμα: «Σημεριναί αντιλήψεις περί της θεωρίας των στοιχειωδών σωματιδίων».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ: Εκυκλοφόρησαν εις βιβλίον αι διαλέξεις του κ. Σάββα Κωνσταντοπούλου με τον τίτλον «Ο φόβος της δικτατορίας». Το βιβλίον πωλείται εις τα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών και εις τας επαρχίας εις τα υποπρακτορεία του Νέου Πρακτορείου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή