49 χρόνια πρίν στην «Κ» 17.V.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 17.V.1966

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ: Μόσχα, 16.- Συμφώνως προς καλώς πληροφορημένας ενταύθα πηγάς, η ρουμανική Κυβέρνησις, κατά την παρελθούσαν εβδομάδα, εις διακοινώσεις της προς τας Κυβερήσεις των κρατών – μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, εκφράζει την άποψίν της, ότι η ρωσική αντίληψις περί της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν συμβιβάζεται με την πραγματικότητα και ότι, ως εκ τούτου, η διατήρησις ρωσικών στρατευμάτων επί του εδάφους των κρατών – μελών του Συμφώνου δεν είναι πλέον δικαιολογημένη. Η ρουμανική αυτή διακοίνωσις υπήρξε ταυτόσημος προς όλα τα κράτη – μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και απεστάλη προς αυτά μετά την επιστροφήν του Σοβιετικού ηγέτου κ. Λεονίντ Μπρέζνιεφ ενταύθα από την ρουμανικήν πρωτεύουσαν. Η ρουμανική διακοίνωσις περαιτέρω γνωστοποιεί προς τας Κυβερνήσεις των λοιπών ανατολικών χωρών ότι δεν δύναται να συμφωνήση εις την υποχρέωσιν καταβολής εφεξής των εξόδων συντηρήσεως ξένων στρατευμάτων που ευρίσκονται εις το έδαφος κρατών – μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. […] Η ρουμανική Κυβέρνησις προτείνει όπως, εις περίπτωσιν καθ’ ην κράτος – μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήθελε κρίνη ότι έχει ανάγκην ρωσικών ή άλλου κράτου – μέλους στρατευμάτων, θα πρέπει να υπογράφη διμερή συμφωνίαν με το κράτος αυτό. Εις την ιδίαν συμφωνίαν θα πρέπει να ρυθμίζεται επίσης και το καθεστώς στρατιωτικών βάσεων επί ξένου εδάφους. (Εις την φωτογραφίαν ο τότε ηγέτης της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου.)

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΣΓΟΥΡΙΤΣΑΣ: Εκηδεύθη χθες την 5ην μ.μ. εκ του μητροπολιτικού ναού ο αποθανών προχθές καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Γ. Σγουρίτσας. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή