49 χρόνια πρίν… 15-ΙΧ-1966

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«GEMINI XI»: Ακρωτήριον Κέννεντυ, 14.- Το διαστημόπλοιον «Δίδυμοι 11» έφθασε την 8ην ώραν Γκρήνουϊτς σήμερον εις το μυθώδες ύψος των 1.370 χλμ. Διά πρώτην φοράν εις την ιστορίαν της αστροναυτικής φθάνει εις παρόμοιον ύψος επηνδρωμένον διαστημόπλοιον. Πράγματι οι αστροναύται Κόνραντ [Charles “Pete” Conrad, Jr., δεξιά] και Γκόρντον [Richard Francis “Dick” Gordon, Jr., αριστερά] αφού τους εδόθη πράσινον σήμα από την εν τη Γη διαστημικήν βάσιν επυροδότησαν τον βασικόν κινητήρα του πυραύλου «Εϊτζίνα» και αμέσως κατόπιν ήρχισεν η άνοδός των την 17.14΄΄ ώραν Γκρήνουιτς. Σημειωτέον ότι την στιγμήν εκείνην το διαστημόπλοιον ευρίσκετο υπεράνω των Καναρίων νήσων εις απόστασιν μόνον 290 χλμ. από την Γην. Μετά πάροδον τριών τετάρτων ο αστροναύτης Κόνραντ ανήγγειλεν ότι η δοκιμή επέτυχε πλήρως και ότι το διαστημόπλοιον έφθασεν εις το προβλεπόμενον ύψος. Το «Δίδυμοι 10» με τους αστροναύτας Γιωγκ και Κόλλινς είχε κατορθώσει να ανέλθη εις ύψος 878,5 χλμ. […] Εξ άλλου το «Δίδυμοι 11» κατέρριψεν επίσης το ρεκόρ ταχύτητος επιτυχόν ωριαίαν ταχύτητα 27.480 χλμ. κατά την ανοδικήν του πτήσιν. Το διαστημόπλοιον το οποίον είναι πάντοτε προσδεδεμένον εις τον πύραυλον «Εϊτζίνα» επραγματοποίησε ακολούθως από του ύψους των 1.370 χλμ. δύο πλήρεις περιφοράς της Γης εντός 107 λεπτών, εκάστην. Καθ’ ην στιγμήν το διαστημόπλοιον έφθασε τα 1.370 χλμ. ο Κόνραντ ανέκραξεν: «Είναι απίστευτον. Βλέπω τον μισό κόσμον. Να, εκεί κάτω είναι η Αυστραλία.»

ΥΠΟΘΕΣΙΣ «ΑΣΠΙΔΑ»: Χθες την πρωίαν, ο βασιλικός επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών, συνταγματάρχης κ. Ηλίας Παπαπούλος, παρουσιάσθη εις τον υπουργόν Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρον Κωστόπουλον και ανέφερε εις αυτόν […] την ουσιαστικήν περαίωσιν των ανακρίσεων διά την οργανωθείσαν εις το στράτευμα συνωμοσίαν του ΑΣΠΙΔΑ.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΤΑ: Η Συμφωνική Ορχήστρα της Γιούτα δίδει σήμερον εις το Ηρώδειον την τρίτην και τελευταίαν συναυλίαν της, εις το πλαίσιον του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό την διεύθυνσιν του αρχιμουσικού κ. Μωρίς Αμπραβανέλ και την συμμετοχήν ως σολίστ του Ρώσου βιολιστού κ. Δαβίδ Οϊστραχ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή