Ζήτω που καήκαμε;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη ο ένας Καμμένος, ο Πάνος, έπεφτε πολύ βαρύς για όσους στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν από τον Γενάρη αντιρρήσεις, ηθικής και ιδεολογικής τάξεως, για την αφύσικη σύμπραξη. Η προσθήκη του συνεπώνυμού του Δημήτρη, διαδικτυακού σπορέα ρατσιστικών, αντισημιτικών και ομοφοβικών σχολίων, που τώρα τα μετακυλίει σε «συνεργάτες του» (δεν έγραψε άδικα ο Καβάφης το περίφημο «με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα»), φυσικό ήταν να επιδεινώσει τα συμπτώματα πολιτικής αλλεργίας και ιδεολογικής δυσπεψίας. Οσο Κίρκη κι αν είναι η εξουσία, αδυνατεί να μεταμορφώσει σε ατμό δυο-τρεις αξίες αποφασισμένες να μείνουν έξω από το παιχνίδι της σχετικοποίησής τους, εν ονόματι ενός σκοπού που τάχα αγιάζει τα μέσα. Και όντως άγιος και τρισάγιος να είναι ο σκοπός, με κεφαλαίο πια, Σκοπός, σαν κάτι μεταφυσικό και υπερβατικό και όχι ιστορικό και πολιτικό, χάνει όλη του την αγιοσύνη –όπως πεισματικά διδάσκει η Ιστορία, δική μας και ξένη, και ειδικά η ιστορία του σταλινισμού– όταν κινείσαι προς αυτόν με μεθόδους βαριά δηλητηριασμένες από κυνισμό και ωμότητα· από μια βάναυση εκδοχή του μακιαβελισμού, όπως κοινώς τον εννοούμε. Ο,τι χάνεις στον δρόμο, δεν είναι σίγουρο ότι θα το βρεις στο τέρμα. Και μπορεί ο Λένιν να είπε εκείνο το συχνόχρηστο, πως αν είναι για καλό, για Το Καλό, θα συμμαχήσει και με τον διάβολο, οι Ελληνες αριστεροί όμως πριν τσιτάρουν τον Λένιν, έχουν να διαβάσουν τον Κατσαρό τους και τον Αλεξάνδρου, τον Αναγνωστάκη και τον Πατρίκιο. Αυτοί είναι, πρέπει να είναι, οι συνδημιουργοί της ιδιοπροσωπίας τους και οι κριτές τους. Το επιχείρημα «δεν ξέραμε» δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Μετράει απλώς σαν «δευτέρα πλάνη».

Η Βουλή γνώριζε, είχε ενημερωθεί και από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο μετά την προσβολή της μνήμης των θυμάτων του Αουσβιτς. Και η ηγεσία των ΑΝΕΛ γνώριζε, όπως πιστοποιεί η ανακοίνωσή τους τον Ιούνιο, επικριτική για τον αντισημίτη βουλευτή. Οπότε τι; Να δεχτούμε το σενάριο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένα δεν αρνήθηκαν την υπουργοποίησή του, γνωρίζοντας πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, που θα επιβάλουν την παύση του, οπότε θα ξαναφανεί δημόσια πόσο βαθιές είναι οι διαφορές τους με τους ΑΝΕΛ; Οχι. Ακόμα κι αν αυτός ήταν ο «άγιος σκοπός», μόνο η καθαρή, άδολη υπηρέτησή του θα επικύρωνε την αγιοσύνη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή