ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «πολεμική αρετή» στη Σαλαμίνα

«​​Η χούντα δεν τελείωσε το ’73». Θυμάστε το χιλιομασημένο σύνθημα που τόσο είχε ακουστεί τα πρώτα χρόνια της κρίσης, κυρίως από τους «Αγανακτισμένους»; Εξοργιστικό και ανιστόρητο από κάθε άποψη, δεν ξανακούστηκε με το τρίτο μνημόνιο, το καλοκαιρινό, μάλλον διότι αυτό το τελευταίο μνημόνιο προήλθε από κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς. Οπότε, όλα καλά.

Μήπως όμως το σύνθημα εκείνο, που δονούσε την ατμόσφαιρα το 2011 και το 2012, και που διαβάζουμε ακόμα ξεθωριασμένο σε τοίχους της πόλης, δεν είναι και τόσο εκτός τόπου και χρόνου; Οπως επισήμανε χρήστης των κοινωνικών δικτύων, με αφορμή την παράτα που στήθηκε στη Σαλαμίνα, το όλο σκηνικό παρέπεμπε στις αλησμόνητες «γιορτές της πολεμικής αρετής» που πραγματοποιούσαν οι συνταγματάρχες στο Παναθηναϊκό Στάδιο – συνεπώς, το «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» ακούγεται ξαφνικά, μετά τη Σαλαμίνα, αλλόκοτα καίριο με την έννοια ότι το εθνικοπατριωτικό κιτς εκείνης της εποχής συνεχίζεται ακόμα, είναι εδώ, δεν μας άφησε ποτέ, μπορεί να είχε περάσει για λίγο στην αφάνεια, χάρη όμως στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ -στην επιμονή μάλλον και την εμμονή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζονται αποκλειστικά και μόνον με τους Ανεξάρτητους Ελληνες-, έχουμε την ευκαιρία να ξαναβιώσουμε αυτό το παλαιό, καλό ελληνικό κιτς σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Στ’ αλήθεια, αυτό που είδαμε στη Σαλαμίνα υπερβαίνει την κριτική και την ανάλυση. Words fail me, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες. Η Σαλαμίνα εξουδετερώνει τους γελοιογράφους και τους σατυρικούς συγγραφείς, το τερματίζει στην κυριολεξία.

Θα έπρεπε να το περιμένουμε βέβαια. Μια μικρή γεύση είχαμε πάρει πέρσι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου και πάλι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε συνεργασία με την κ. Δούρου, είχε στήσει χορούς με νταούλια στην Πλατεία Συντάγματος, συνεπώς ας κρατήσουμε την αναπνοή μας για όσα ζήσουμε ίσως την 28η Οκτωβρίου που πλησιάζει ή, πολύ περισσότερο, του χρόνου, στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης της Πόλης. Εάν αντέξει έως τότε η τωρινή κυβέρνηση βέβαια – αλλά ας μην ανησυχούμε, με την ανάληψη των καθηκόντων της μετά τις εκλογές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πάλι μας διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει «κυβέρνηση τετραετίας»…