49 χρόνια πρίν… 2/3-ΧI-1966

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΝ ΕΡΧΑΡΤ: Βόννη, 2.- Η κυβερνητική κρίσις εις την Δυτικήν Γερμανίαν, η οποία εσόβει από μακρού και εξέσπασε με την προ ημερών παραίτησιν των τεσσάρων υπουργών του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών με επί κεφαλής τον αρχηγόν του κόμματος αυτού κ. Εριχ Μέντι, κατέχοντα θέσιν αντικαγκελλαρίου, εκ της Κυβερνήσεως συνασπισμού, εισήλθεν ήδη εις νέαν οξυτέραν φάσιν. Εκ καλώς πληροφορημένων πηγών της πρωτευούσης της Δυτικής Γερμανίας, εγνώσθη σήμερον, ότι τα ανώτερα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, εις το οποίον ανήκει ο καγκελλάριος κ. Λούντβιχ Ερχαρτ, απεφάσισαν να υποχρεώσουν τούτον να παραιτηθή και να συμβάλουν εις την εκλογήν διαδόχου του. Εξ άλλου, ο ίδιος ο κ. Ερχαρτ εδήλωσεν ότι εν ανάγκη θα παραιτηθή, εζήτησεν όπως μετάσχη των συνομιλιών διά την εκλογήν του διαδόχου του. (Φωτογραφία Engelbert Reineke / Bundesarchiv.)

ΛΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ:  (Ρεκλάμα.) Εκδόσεις Γαλαξία. Βιβλιοθήκη Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Εκυκλοφόρησε. Λίνου Πολίτη: Ποιητική Ανθολογία. Οι Φαναριώτες και η Αθηναϊκή Σχολή.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ:  (Τα νέα βιβλία.) Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα: «Γη της οδύνης». Μυθιστόρημα. Σχ. 8ον. Σελ. 486. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας». Αθήναι 1966.

ΖΑΝ – ΠΙΕΡ ΒΕΡΝΑΝ:  (Τα νέα βιβλία.) Jean – Pierre Vernant: «Η καταγωγή της ελληνικής σκέψης». Μετάφρασις Σταμάτη Στανίτσα. Σχ. 8ον. Σελ. 111. Εκδόσεις «Δίπτυχο». Αθήναι 1966.

ΚΤΙΡΙΟΝ ΕΣΗΕΑ: Εις επιβλητικήν τελετήν, παρουσία του βασιλέως, ετελέσθησαν χθες [2 Νοεμβρίου 1966] την 6 μ.μ. τα εγκαίνια του επί των οδών Ακαδημίας και Βουκουρεστίου κτιρίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. […].

ΣΥΓΚΡΙΣΙΣ:  (Από χρονογράφημα της Ελένης Βλάχου.) « […] Ξεπέφτουν μέρα με μέρα τα παράσημα. Και η χθεσινή απονομή ήταν ένας ακόμη σταθμός προς την αυτοκατάργησίν τους.» [Σημ. «Φ»: Η Βλάχου αναφέρεται στην απονομή παρασήμων από τον Κωνσταντίνο σε δημοσιογράφους. Ας δούμε όμως ποιοι –μεταξύ άλλων– παρασημοφορήθηκαν: Ηρακλής Αποστολίδης, ο δημιουργός της κλασικής Ανθολογίας· Κωνσταντίνος Θ. Παπαλεξάνδρου, ο μεταφραστής του Σπινόζα, του Ρουσώ και του Μπερξόν· Παύλος Παλαιολόγος, ο ανθρωπιστής της καθημερινότητας· Φωκίων Δημητριάδης, ο εξαίρετος γελοιογράφος· Στράτης Μυριβήλης, ο συγγραφέας του «Ζωή εν τάφω», Απόστολος Β. Δασκαλάκης, ο ιστορικός του Κοραή, του Ρήγα και του Κοδρικά…]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή