49 χρόνια πρίν… 6-ΧI-1966

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΟ ΚΑΙ ΛΙΝ ΠΙΑΟ: Χογκ Κογκ, Νοέμβριος.– Η υφισταμένη κατά του καθεστώτος και των μεθόδων του Μάο Τσε Τουγκ και των συνεργατών του αντίδρασις αποκαλύπτεται από τα δημοσιεύματα του κινεζικού κομμουνιστικού Τύπου. Ως γράφουν αι εφημερίδες του Πεκίνου, τα «αντιπολιτευόμενα στοιχεία» εξακολουθούν «να προβάλλουν πείσμονα αντίστασιν» και μάλιστα προβαίνουν εις δολιοφθοράς, ενώ η μαοϊστική φατρία «υπέστη παντοειδείς αποτυχίας». Το περιοδικόν του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας «Χουγκ – Τσι» τονίζει ότι η «επαναστατική αριστερά» δεν πρέπει να φοβήται ούτε την κύκλωσιν ούτε την απομόνωσιν και καλεί του «καιροσκόπους» να αποφασίσουν με ποίον μέρος θα ταχθούν. Από ενός περίπου έτους ο Μάο Τσε Τουγκ και ο Λιν Πιάο καταγίνονται εις το να «εκκαθαρίζουν» τους αντιπάλους των, εν ενόματι της «μορφωτικής επαναστάσεως». Η εκκαθάρισις έχει διττόν σκοπόν: εν πρώτοις να θέση την χώραν εις την τροχιάν που έχει καθορίσει ο Μάο Τσε Τουγκ και την ανάρρησιν εις την εξουσίαν, μετά τον θάνατον του Μάο, του διαδόχου του στρατάρχου Λιν Πιάο. Ο Μάο και ο Λιν Πιάο απέτυχαν να σταθεροποιήσουν τον έλεγχόν των επί της ηγεσίας του κόμματος, της Κυβερνήσεως και του στρατού, φαίνεται όμως ότι επέτυχαν ολιγώτερον να επεκτείνουν την κυριαρχίαν των επί των κατωτέρων στελεχών και του κόμματος. Προσεπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους υπολοίπους αντιπάλους των διά της προσελκύσεως με το μέρος των εκατομμυρίων νεαρών «ερυθροφρουρών», αλλά το σώμα αυτό των νεαρών απεδείχθη ελάχιστα εύχρηστον και μέχρι στιγμής δεν επέτυχε του να εκφοβίση τους αντιφρονούντας. [Στη φωτογραφία: Μάο και (δεξιά) Λιν Πιάο εν μέσω ερυθροφρουρών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Πρακτορείο Νέα Κίνα.]

ΜΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ: Προερχόμενος εκ Μόσχας, αφίκετο εις τας Αθήνας ο Ελληνορρώσος σκηνοθέτης κινηματογράφου κ. Μάνος Ζαχαρίας δι’ ολιγοήμερον παραμονήν, διά να προετοιμάση το γύρισμα της πρώτης ελληνοσοβιετικής ταινίας, η οποία θα γυρισθή εντός του προσεχούς έτους εις την Ελλάδα, υπό τον προσωρινόν τίτλον «Ποτάμι και Θάλασσα», με σενάριο του κ. Γιώργου Σεβαστίκογλου και με συμμετοχήν Ελλήνων ηθοποιών. […] Συμπαραγωγός από ελληνικής πλευράς είναι ο κ. Θεόδωρος Κρίτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή