49 χρόνια πρίν… 11-ΧI-1966

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KURT GEORG KIESINGER: Βόννη, 10.– Η μετ’ αγωνίας και ζωηρού ενδιαφέροντος αναμενομένη σήμερον απόφασις της ολομελείας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος [CDU], που έχει σχετικήν όχι όμως και απόλυτον πλειοψηφίαν εις την Μπούντεσταγκ, διά την εκλογήν του ηγέτου εκείνου που θα διαδεχθή τον κ. Λούντβιχ Ερχαρτ εις την καγκελλαρίαν της Δυτικής Γερμανίας, κατέληξεν εις την ανάδειξιν ως υποψηφίου του κόμματος αυτού διά το αξίωμα του καγκελλαρίου του κ. Κουρτ Γκέωργκ Κίζιγκερ (φωτογραφία Bundesarchiv), πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Εις την Ουασιγκτώνα η εκλογή αυτή εγένετο δεκτή με παγεράν σιγήν, η οποία όμως υπήρξεν ευγλωττοτέρα οιουδήποτε σχολίου, τοσούτω μάλλον καθ’ όσον ο κ. Κίζιγκερ θεωρείται φιλοντεγκωλλικός, επί πλέον δε διετέλεσε ναζιστής και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ρίμπεντροπ. […] Εις το Ανατολικόν Βερολίνον το Πρακτορείον Ειδήσεων της Ανατολικής Γερμανίας εχαρακτήρισε τον κ. Κίζιγκερ ως πολιτικόν με λίαν ημαυρωμένον παρελθόν. […] Εξ άλλου, ο κ. Χάιντς Γκαλίνσκυ, πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητος Βερολίνου, εδήλωσε σήμερον ότι αι οργανώσεις της δεξιάς πτέρυγος εις την Δυτικήν Γερμανίαν αποτελούν αύξουσαν απειλήν εναντίον των εν Γερμανία διαβιούντων Εβραίων. [Σημ. «Φ»: Πάντως, από τα στοιχεία που είναι γνωστά για τον Κίζιγκερ προκύπτει ότι στην υπηρεσία της οποίας προΐστατο κατά τον πόλεμο δεν εφαρμόστηκε αντισημιτική πολιτική.]

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΕΙΛΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ: Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιος Παπανδρέου […] κατά την χθεσινήν επαφήν του με τους βουλευτάς του κόμματός του είπεν ότι θα εντείνη τον αγώνα. Και συνέχισεν ως εξής: «Θέλουν [οι κυβερνώντες] να φθάσουν έως το τέλος της τετραετίας; Ενα έτος υπολείπεται: Το 1967. Ας φθάσουν. Τους περιμένομεν. Αλλά τότε θα εκκαθαρίσωμεν τους λογαριασμούς μας. […] Τι ημπορούν να κάμουν; Εκλογάς βίας ή και απροκάλυπτον κατάλυσιν του πολιτεύματος. Και αυτά απειλούνται. Τους απαντώμεν: Ουδέποτε θα δεχθώμεν να γίνωμεν δούλοι – και ημείς και ο δημοκρατικός κόσμος. Εις πάσαν τοιαύτην απόπειραν οι δημοκρατικοί πολίται θα γίνουν δημοκρατικοί στρατιώται».

ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ: Ενώπιον της Α.Μ. της Βασιλίσσης Αννης – Μαρίας ασκούσης την Βασιλικήν Εξουσίαν [λόγω απουσίας του Βασιλέως Κωνσταντίνου εις το εξωτερικόν] ωρκίσθησαν ως υφυπουργοί οι κ.κ. Λ. Λιακόπουλος, Φ. Πιτούλης, Α. Λώρας και Αθ. Μαυρίδης.

ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ: Η δνις Φλέρυ Παπαδαντωνάκη υπέγραψε συμβόλαιον και θα μετάσχη εις τας παραστάσεις του «Ιλυα ντάρλινγκ» εις Νέαν Υόρκην ως αντικαταστάτρια της κ. Μελίνας Μερκούρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή