49 χρόνια πρίν… 12-ΧI-1966

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ: Ουασιγκτών, 11.- Η εφημερίς «Ηβνιγκ Σταρ» δημοσιεύει εις το χθεσινόν φύλλον της επιστολήν του καθηγητού κ. Γ. Κούσουλα , το κείμενον της οποίας έχει ως εξής: «Ενα άρθρον περί Ελλάδος, το οποίον εδημοσιεύθη εις την “Σταρ” της 16ης Οκτωβρίου, έρριψεν αθελήτως έλαιον εις την πολιτικήν πυράν. Κύριον σημείον του άρθρου ήτο ότι διά την επάνοδον εις την πολιτικήν ομαλότητα θα πρέπει να παύσουν αι επιθέσεις της Ενώσεως Κέντρου κατά του Στέμματος διότι εφ’ όσον συνεχίζεται η διαμάχη, αι εκλογαί αναποφεύκτως θα λάβουν πολιτειακόν χαρακτήρα». Υπό τας συνθήκας αυτάς, μία νίκη της Ενώσεως Κέντρου, αναφέρεται εις την επιστολήν, «θα ηδύνατο να ερμηνευθή ως λαϊκή αποδοκιμασία της ενεργείας του Βασιλέως κατά την 15ην Ιουλίου 1965. “Εάν ήθελε συμβή τούτο” έγραφα “τότε είναι ενδεχόμενον ωρισμένα φιλοβασιλικά στοιχεία εις το στράτευμα να αποπειραθούν εξ ιδίας πρωτοβουλίας να αγνοήσουν το εκλογικόν αποτέλεσμα και να επιβάλουν ένα αντισυνταγματικόν καθεστώς”. Η προσωπική μου αυτή γνώμη εσφαλμένως απεδόθη εις τον Βασιλέα Κωνσταντίνον και ηρμηνεύθη υπό μερίδος του Τύπου ως έμμεσος προειδοποίησις των Ανακτόρων προς την Ενωσιν Κέντρου. Η ερμηνεία αυτή απετέλει προφανή διαστροφήν. Αρκεί να αναγνώση κανείς το αγγλικόν πρωτότυπον. Ουδαμού εις το άρθρον μου ανέφερα επί λέξει φράσεις του Βασιλέως».

ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ…:» Πλην τώρα είμαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να ομιλήσω περισσότερον συγκεκριμένως. Ο Βασιλεύς, κατά την ιδιαιτέραν συνομιλίαν μας, κατέστησε απολύτως σαφές ότι αντιτίθεται εις οιανδήποτε μορφήν εκτροπής εκ του Συντάγματος, εις οιανδήποτε μορφήν δικτατορίας. (Το σημείον αυτό το οποίον περιελαμβάνετο εις το δακτυλογραφημένον κείμενον του άρθρου μου δεν περιελήφθη υπό της “Σταρ”, προφανώς κατά λάθος) […]».

ΡΟΝΑΛΝΤ ΡΕΗΓΚΑΝ: Ουασιγκτών, 11.- Η στιγμή του θριάμβου διά τον πρώην ηθοποιόν του κινηματογράφου Ρόναλντ Ρέηγκαν -που διεξεδίκει το αξίωμα του Κυβερνήτου Καλιφορνίας κατά τας προχθεσινάς εκλογάς των ΗΠΑ- ήλθεν όταν ο προηγούμενος Κυβερνήτης και αντίπαλος υποψήφιος Εντμουντ Μπράουν παρεδέχθη την ήτταν του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΙΔΗΣ: Υπό την διεύθυνσιν του αρχιμουσικού κ. Ανδρέα Παρίδη και με συμμετοχήν ως σολίστ της πιανίστας κ. Μαρίας Φραντζέσκου, δίδεται μεθαύριον Δευτέραν εις το θέατρον «Κοτοπούλη» η τακτική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή